Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EKP:n Lagarde: Koronan deltavariantti aiheuttaa kasvavaa epävarmuutta euroalueen taloudelle

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde varoittaa, että koronaviruksen deltavariantin aiheuttama covid-19-tapausten nopea kasvu aiheuttaa kasvavaa epävarmuutta euroalueen taloudelle.

Lagarden mukaan euroalueen talous on toipumassa nopeasti. Näkymät riippuvat kuitenkin edelleen koronasta ja rokotusten etenemisestä.

– Nopeasti leviävä variantti voi heikentää toipumista palveluissa, erityisesti matkailussa ja majoituksessa, Lagarde arvioi AFP:n mukaan.

EKP kertoo elvyttävänsä euroalueen taloutta pandemiaan liittyvän 1 850 miljardin euron hätäohjelmalla (PEPP) ainakin ensi maaliskuuhun saakka tai tarvittaessa siihen saakka, kunnes koronakriisi on ohi.

EKP:n neuvosto odottaa, että ostot PEPP-ohjelmassa nopeutuvat kuluvana vuosineljänneksenä merkittävästi verrattuna vuoden alkukuukausiin.

Pankki kertoo myös jatkavansa arvopapereiden osto-ohjelmaansa (APP) 20 miljardin euron kuukausitahtia nettona. Pankin mukaan osto-ohjelma jatkuu niin kauan kuin on välttämätöntä.

EKP pitää tärkeimmän ohjauskorkonsa eli perusrahoitusoperaatioiden koron edelleen 0,0 prosentissa. Talletuskorko pysyy –0,5 prosentissa ja maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosentissa.

Pankki pitää ohjauskorkonsa alhaisina, kunnes inflaatio nousee kestävästi uuden strategian mukaiseen kahteen prosenttiin. Ohjauskorot vaikuttavat muun muassa asuntolainojen korkoihin.

Inflaatio kiihtyy lähikuukausina mutta laskee ensi vuonna

EKP huomauttaa, että siirtymäaikana inflaatio voi väliaikaisesti nousta maltillisesti tavoitteen yli.

– Inflaatio oli kesäkuussa 1,9 prosenttia. Odotamme inflaation nousevan edelleen tulevina kuukausina ja laskevan taas ensi vuonna, Lagarde kertoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa inflaation kiihtyminen johtuu energian hinnan noususta. Vuoden takaisella vertailukaudella energian hinta oli pudonnut pohjiin. Lisäksi Saksa alensi arvonlisäveroa väliaikaisesti.

Lagarde arvioi, että näiden tekijöiden vaikutus inflaatioon haihtuu ensi vuoden alkupuolella.