Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kruununprinssi muistutti Utöyan saarella: Taistelussa äärioikeistoa vastaan ei tule lannistua – nuorisojärjestön johtaja: Breivik oli yksi meistä. Oikeistolainen ääriliike asuu keskellämme, internetissä, ruokapöydässä

Norjassa on pystyttävä puhumaan Utöyan kymmenen vuoden takaisista tapahtumista, vaikka niiden muistelu olisikin epämiellyttävää, kruununprinssi Haakon lausui saarella järjestetyssä tilaisuudessa torstaina iltapäivällä.

Prinssi painotti, ettei kenenkään tule nyt jäädä yksin tai lannistua taistelussa äärioikeistolaisia voimia vastaan.

Tasan kymmenen vuotta sitten äärioikeistolainen Anders Behring Breivik tappoi 77 ihmistä. Uhreista 69 kuoli Utöyan saarella, jossa oli käynnissä Norjan työväenpuolueen nuorten kesäleiri. Lisäksi Breivik räjäytti Oslon hallintokorttelissa autopommin, joka surmasi 8 ihmistä.

Myös Norjan pääministeri Erna Solberg painotti aiemmin torstaina, että vihaa on noustava vastustamaan. Solberg sanoi aamupäivällä järjestetyssä muistoseremoniassa, että demokratiassa on elettävä rinnakkain erimielisten yhteisössä.

– Ei pidä koskaan hyväksyä sitä, että joku turvautuu väkivaltaan estääkseen toisinajattelijoita, pääministeri korosti.

Breivik sai terrori-iskustaan 21 vuotta vankeutta.

Torstai täynnä tapahtumia

Työväenpuolueen nuorisojärjestön AUF:n puheenjohtaja Astrid Hoem tähdensi muistotilaisuudessa, että vihaa ei ole saatu nujerretuksi.

– Hengenvaarallinen rasismi ja oikeistolaiset ääriliikkeet ovat edelleen elossa. Meidän on kerta kaikkiaan sanottava, että emme hyväksy rasismia, emme hyväksy vihaa. Jos teemme sen nyt, voimme pystyä pitämään lupauksen '"i koskaan enää 22. heinäkuuta", Hoem vetosi.

– Terroristi oli yksi meistä. Oikeistolainen ääriliike asuu keskellämme: internetissä, ruokapöydässä.

Tilaisuudessa puhui myös Lisbeth Kristine Röyneland, Breivikin yhden uhrin äiti.

– Luulen, että he olisivat surullisia, jos näkisivät, että julkinen keskustelu monissa paikoissa on mennyt väärään suuntaan, Utöyan kansallisen tukiryhmän johtaja Röyneland sanoi.

Kymmenvuotispäivänä tapahtunutta muistettiin monin tavoin. Esimerkiksi Oslon tuomiokirkossa pidettiin aamupäivällä muistotilaisuus uhreille ja heidän läheisilleen. Iltapäivällä Utöyan saarella järjestettiin hiljainen hetki, minkä jälkeen tilaisuudessa puhui muiden muassa kruununprinssi.