Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Yrittäjät: Työntekijöiden järjestäytymisasteessa selkeä notkahdus

Työntekijöiden järjestäytymisasteessa on tapahtunut selkeä notkahdus, ilmenee Suomen Yrittäjien teettämästä kyselystä. Ammattiliiton jäseniä on enää 59 prosenttia Suomen työllisistä, kun aiemmissa kyselyissä osuus on ollut 65 prosenttia.

Tärkeimmät syyt olla kuulumatta ammattiliittoon ovat kyselyn mukaan se, että jäsenyys maksaa liikaa ja liittojen poliittisuus.

Tärkein syy kuulua liittoon on puolestaan ansiosidonnainen työttömyysturva.

– On hyvä huomata, että järjestäytyminen on selvästi alhaisempaa pienillä työpaikoilla ja yksityisellä sektorilla. Siksi erityisesti siellä tarvitaan tilaa sopimiselle ilman liittoja, arvioi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tiedotteessa.

Työttömyyskassoihin kuulutaan selvästi enemmän kuin liittoihin. Kassoihin kuuluu kolme neljäsosaa työllisistä.

– Nuoret kuuluvat kassoihin muita vähemmän, mikä on huolestuttavaa, koska meillä ei ole vielä yleistä ansioturvaa. Kassoihin järjestäytyminen on vähäisempää myös pienillä työpaikoilla, mihin on hyvä kiinnittää huomiota, Pentikäinen sanoo.

Viime vuonna ammattiliittoihin kuului 69 prosenttia palkansaajista

Työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometrin mukaan ammattiliittoihin kuului viime vuonna 69 prosenttia palkansaajista, missä oli kasvua toissa vuoteen verrattuna. Liittoihin kuuluminen on kuitenkin yleisesti ottaen vähentynyt vuodesta 2015 lähtien.

Kantar TNS :n toteuttamaan Suomen Yrittäjien kyselyyn vastasi 1 002 työllistä. Kysely tehtiin touko-kesäkuun vaihteessa. Virhemarginaali on 3,1 prosenttia suuntaansa.

Suomen Yrittäjien kysely sisältää palkansaajien lisäksi lomautetut, työttömät ja yrittäjät.