Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin keskustapuolue saattaa avittaa Löfvenin takaisin pääministeriksi

Ruotsin keskustapuolue saattaa olla avittamassa sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin takaisin pääministeriksi. Svenska Dagbladetin mukaan keskustan puoluehallitus sopi viikonloppuna, että keskusta hyväksyy Löfvenin paluun hallituksen vetäjäksi.

Mutkia matkaan tuli kuitenkin tänään, kun ympäristöpuolue ilmoitti, että keskustan ilmoittavat reunaehdot hallitusneuvotteluihin eivät sovi ympäristöpuolueelle. Vihreille eivät käy keskustan ehdotukset metsien- ja rantojensuojelun tasosta.

Ympäristöpuolue ilmoitti kuitenkin olevansa valmis äänestämään Löfvenin pääministeripestin puolesta.

Keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf toisti tänään puolueen kannan siitä, että se ei ole valmis yhteistyöhön vasemmistopuolueen eikä toisaalta laitaoikeiston ruotsidemokraattien kanssa.

Ennenaikaiset vaalit mahdolliset

Löfven on mediatietojen mukaan iltapäivällä antamassa valtiopäivien puhemiehelle Andreas Norlénille selvitystä hallitustunnustelujen etenemisestä. Jos Norlén katsoo, että Löfvenillä on edellytykset muodostaa hallitus, siitä äänestetään valtiopäivillä keskiviikkona.

Löfven saattaa saada kokoon riittävän tuen hallituksen muodostamiseksi, mutta syksyllä edessä olisi uusi kompastuskivi, kun hänen pitäisi saada budjettinsa hyväksytyksi.

Löfvenin johtama hallitus kaatui toissa viikolla valtiopäivien epäluottamukseen. Hän sai viime torstaina tehtäväkseen yrittää muodostaa uuden hallituksen.

Ensin uuden hallituksen muodostamista sai yrittää maltillinen kokoomus, mutta sen hanke kaatui.

Jos hallituksen muodostaminen ei nytkään onnistu, puhemies Norlén voi antaa tunnustelutehtävän seuraavalle yrittäjälle. Jos hallitusta ei ole saatu kokoon neljännen yrityksen jälkeen, Ruotsissa joudutaan järjestämään ennenaikaiset vaalit.