Uusi asiakasmaksulaki astuu voimaan – maksukatto laajenee, hoitajavastaanotot ja alle 18-vuotiaiden poliklinikkakäynnit muuttuvat maksuttomiksi

Uudistettu asiakaspalvelulaki astuu voimaan tänään. Se laajentaa palvelujen maksuttomuutta ja laskee monien palvelujen maksua. Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että lähes miljoonan suomalaisen asiakasmaksut pienenevät nykyisestä.

Maksuttomia palveluja ovat jatkossa esimerkiksi hoitajavastaanotot perusterveydenhuollossa, alle 18-vuotiaiden poliklinikkakäynnit sekä hiv:n ehkäisyyn tarkoitettu lääkitys.

Maksukattoa laajennetaan. Se koskee jatkossa muun muassa asiakasmaksuja, joita peritään suun terveydenhuollosta, terapiasta, tilapäisestä kotisairaanhoidosta ja tilapäisestä kotisairaalahoidosta sekä tietyistä etäpalveluista perittäviin asiakasmaksuihin. Lisäksi maksukattoa kerryttävät jatkossa myös sellaiset asiakasmaksut, joihin on myönnetty toimeentulotukea.

Maksukatto säilyy 683 eurossa. Asiakkaan pitää edelleen itse seurata sen täyttymistä. Tämän seurantavastuun siirtämistä pois asiakkaalta selvitetään asiakasmaksulain uudistamisen seuraavassa vaiheessa.

Maksukattoa koskevat uudistukset tulevat voimaan ensi vuoden alussa, sillä maksukaton kertyminen on sidottu kalenterivuoteen.

Uuteen lakiin on kirjattu myös säännöt pitkäaikaisten asumispalvelujen maksuista.

Kunnille tulee velvollisuus kertoa asiakkaalle maksun alentamisesta ja perimättä jättämisestä. Tarkoitus on, että asiakkaat eivät joutuisi turvautumaan toimeentulotukeen asiakasmaksuista selvitäkseen.

-------

Juttua korjattu 2.7. klo 19.48: Maksukattoa koskevat uudistukset tulevat voimaan ensi vuoden alussa. Jutusta saattoi saada aiemmin käsityksen, että maksukattoa koskeva lakiesitys olisi tullut voimaan torstaina 1.7.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka