Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Edesmenneen prinsessa Dianan patsas paljastetaan tänään Lontoossa – riitaisat prinssiveljekset tapaavat toisensa tilaisuudessa

Edesmenneen prinsessa Dianan patsas paljastetaan tänään Lontoossa Kensingtonin palatsilla . Prinsessa olisi täyttänyt tänään 60 vuotta. Tilaisuus järjestetään aiottua pienimuotoisemmin koronatilanteen takia.

Huomio on etukäteen kiinnittynyt erityisesti Dianan poikien eli prinssien William ja Harry kohtaamiseen, sillä veljesten välien kerrotaan olevan hyvin kireät.

Syynä eripuraan on Harryn ja hänen puolisonsa julkisuudessa esittämät rasismiväitteet sekä muut kuninkaallista perhettä kielteisessä valossa esittäneet näkemykset. Harry ja herttuatar Meghan ovat esiintyneet esimerkiksi laajalti levinneissä televisio-ohjelmissa, joiden kerrotaan kuohuttaneen brittihovia. Prinssi William on torjunut perhettä koskeneet rasismivihjailut tiukasti.

Veljekset eivät kuninkaallisia seuraavien asiantuntijoiden ja esimerkiksi Timesin ja Daily Mailin mukaan ole kuin vaivoin puheväleissä. Julkisuudessa heidät nähtiin huhtikuussa isoisänsä prinssi Philipin hautajaisissa. Tuolloin veljesten nähtiin vaihtavan kameroiden edessä muutaman sanan.

Britannian mediassa onkin spekuloitu, miten patsaanpaljastustilaisuus sujuu ja nähdäänkö sen aikana veljesten välillä sovinnon eleitä. Prinssien odotetaan antavan erilliset lausuntonsa tilaisuudessa yhteisen puheen sijasta, joskaan täsmällisiä suunnitelmia tilaisuuden kulusta ei ole julkistettu.

Kensingtonin palatsi oli aikanaan prinsessa Dianan koti. Nykyisin kiinteistössä asuu muun muassa perheineen prinssi William, jolle palatsi oli myös lapsuudenkoti. Alue on yleisölle avoinna pitkin kesää, joskin tänään suljettuna koko päivän.

Dianan traaginen kuolema

Walesin prinsessa Diana kuoli 36-vuotiaana elokuussa 1997 Pariisissa rajussa auto-onnettomuudessa. Samassa onnettomuudessa kuolivat myös hänen seuralaisensa Dodi al-Fayed ja autonkuljettaja Henri Paul.

Autonkuljettajan todettiin jälkikäteen olleen juovuksissa. Kuski ajoi huomattavaa ylinopeutta valokuvia kärkkyneitä paparazzeja karkuun. Onnettomuudesta selvisi elossa vakavasti loukkaantunut henkivartija.

Prinsessan kuoleman aikaan hänen poikansa olivat vasta 12- ja 15-vuotiaita.

Dianan kuolemasta ja hautajaisista syntyi valtava spektaakkeli ja surujuhla. Prinsessan hauta sijaitsee hänen sukunsa mailla puistoalueen lammen pikkuisella saarella Althropissa. Hauta haluttiin pitää syrjässä, jotta Dianan läheiset voisivat vierailla siellä rauhassa ilman yleisöryntäyksiä.

Prinsessa oli syntyjään vanhaa, vaurasta ja tunnettua Spencerien sukua. Dianan lapsuudenkoti Althorp sijaitsee Northamptonshiressa, ja sen omistus on ollut suvulla 1500-luvulta alkaen. Linnamainen kartano taideaarteineen ja puistoalueineen on avoinna tänä kesänä rajoitetusti myös yleisölle.

Prinsessa Diana avioitui kruununprinssi Charlesin kanssa kesällä 1981. Häitä seurasi arviolta miljardi televisiokatsojaa tai radiokuulijaa. Pariskunnan asumuserosta kerrottiin vuoden 1992 lopulla, ja avioero astui virallisesti voimaan vuonna 1996.

--

Lähteenä myös BBC.