Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain entinen puolustusministeri ja Irakin sodan arkkitehti Donald Rumsfeld on kuollut 88-vuotiaana

Yhdysvaltain entinen puolustusministeri ja maan sotaan Irakissa ja Afganistanissa johtanut Donald Rumsfeld on kuollut. Asiasta ilmoitti keskiviikkona Rumsfeldin perhe. Hän oli kuollessaan 88-vuotias.

Rumsfeld luotsasi Yhdysvaltain asevoimia ison osan presidentti George W. Bushin kaudesta vuosituhannen alussa. Bush oli Valkoisessa talossa vuosina 2001–2009. Rumsfeld jätti tehtävänsä vuonna 2006.

Uutistoimisto AFP kuvailee Rumsfeldin olleen puolustusministerinä itsepäinen ja röyhkeä. Irakin sotaa vastustaneille hän symboloi entisen varapresidentin Dick Cheneyn kanssa Bushin kausien terrorisminvastaisen sodan kohtuuttomuuksia.

Edellä mainittuihin lukeutuvat muun muassa Guantanamo Bayn sotilasvankilaan teljettyjen epäiltyjen kiinni pitäminen ilman määrärajaa sekä irakilaisten kohtelu yhdysvaltalaisten käsissä Abu Ghraibin vankilassa.

Guantanamo Bayta käytettiin terrorismista epäiltyjen vangitsemiseen. Vankien joukossa on ollut syyskuun 11. päivän World Trade Center -iskujen suunnittelusta epäiltyjä. Abu Ghraibista puolestaan levisi vuonna 2004 maailmalle kuvia, joissa yhdysvaltalaisvartijat nöyryyttivät ja pahoinpitelivät vankeja. Yhdysvaltalaissotilaita on tuomittu sittemmin teoista vankeuteen.

Rumsfeld puolusteli irtisanoutumisensa jälkeen uransa jälkeistä perintöä vuosien ajan, minkä lisäksi hän muun muassa puuhasteli ohjelmistokehittämisen kanssa ja julkaisi jopa oman pasianssi-sovelluksensa.

Ex-puolustusministerin perheen mukaan hän kuoli New Mexicon Taosissa.

Bush muisteli entistä puolustusministeriään

Ex-presidentti Bush muisteli entistä puolustusministeriään kuvaillen häntä muun muassa esimerkilliseksi virkamieheksi ja erittäin hyväksi mieheksi. Bush ei maininnut omissa muisteloissaan erikseen päätöstä hyökätä Irakiin.

Rumsfeld oli puhunut Irakin diktaattorin Saddam Husseinin syrjäyttämisestä ja pian Afganistanin Talebanien kaatumisen jälkeen hän ajoi joukkojen lähettämistä Irakiin. Tätä päätöstä hän perusteli muun muassa ajatuksella, että maassa olisi joukkotuhoaseita ja mahdollisesti yhteyksiä terroristijärjestöihin. Näistä ei kuitenkaan ollut mitään todisteita.

Rumsfeld oli yksi maan pisimpään palvelleista puolustusministereistä. Hän oli tehtävässä kaikkiaan seitsemän vuotta ollen Yhdysvaltain puolustusministerinä myös presidentti Gerald Fordin kaudella 1970-luvulla.

Hän oli ensimmäistä kertaa puolustusministeriksi noustessaan nuorin tehtävään valittu. Hän oli tuolloin 43-vuotias. Kun Bush pyysi häntä palaamaan aiempaan tehtäväänsä, hänestä puolestaan tuli tuohon mennessä vanhin kyseiseen tehtävään astunut.

Lisäksi hän muun muassa edusti uransa aikana Illinoisin osavaltiota Yhdysvaltain edustajainhuoneessa.

Puolusteli Irakin sotaa pitkään

Rumsfeld oli itse puolustusministeriön hallintorakennuksessa Pentagonissa syyskuun 11. päivänä vuonna 2001, kun al-Qaidan kaappaamat lentokoneet törmäsivät New Yorkin World Trade Centeriin ja Pentagoniin.

Alle kuukauden sisällä hän lähetti yhdysvaltalaisjoukot sotaan al-Qaidaa vastaan. Sotilaskampanja syöksi joulukuuhun mennessä Afganistanin Taleban-hallinnon. Irakiin Yhdysvallat hyökkäsi vuoden 2003 maaliskuussa.

Bagdad ja Husseinin hallinto kaatuivat nopeasti, mutta maahan ei lähetetty tarpeeksi joukkoja tilanteen turvaamiseksi. Tämän koettiin olleen keskeinen virhe, joka johti sisällissotaan, jossa kuoli satoja tuhansia siviilejä.

Sotaa pitkään puolustellut Rumsfeld valitteli omassa muistelmateoksessaan, ettei Bush ollut hyväksynyt hänen irtisanoutumistaan sen jälkeen, kun Abu Ghraibin kuvat nousivat julkisuuteen. Hän kertoi kirjassa katuvansa, ettei jättänyt tehtäväänsä siinä vaiheessa.