Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta päättää VTV:n hyllytetyn pääjohtaja Yli-Viikarin irtisanomisesta tänään

Eduskunnan täysistunto äänestää tänään siitä, irtisanotaanko Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) hyllytetty pääjohtaja Tytti Yli-Viikari virastaan.

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti eilen esittää Yli-Viikarin irtisanomista. Yli-Viikari puolestaan katsoi STT:lle toimittamassaan tiedotteessa, ettei selkeitä juridisia perusteita hänen irtisanomiselleen ole.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen sanoi eilen, että kansliatoimikunnan mukaan luottamus Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia VTV:n pääjohtajana on kokonaisuutena arvioiden hänen toimintansa johdosta romahtanut.

Lain mukaan eduskunta ei saa irtisanoa virkasuhdetta virkamiehestä johtuvasta syystä, ellei syy ole erityisen painava.

– Tarkastusvaliokunta toteaa mietinnössään, että pääjohtaja on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta Valtiontalouden tarkastusviraston oman talouden asianmukaisuuteen ja sisäisen valvonnan toimivuuteen ja vahingoittanut viraston julkikuvaa, Vehviläinen sanoi eilen.

Tarkastusvaliokunnan mukaan painavin syy pääjohtajan toiminnan arvioinnille on ollut tarve palauttaa kansalaisten ja eduskunnan luottamus tarkastusviraston toimintaan.

Poliisi tutkii Yli-Viikarin toimia

VTV:n rahankäyttö ja tarkastustoiminta ovat olleet esillä mediassa viime kuukausina. Huomiota on kiinnitetty esimerkiksi Yli-Viikarin edustuskuluihin ja siihen, että tarkastustoimintaan on käytetty yhä vähemmän työaikaa.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta linjasi toissa viikolla, että Yli-Viikarin toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta viraston toimintaan. Valiokunta kiinnitti huomiota muun muassa pääjohtajan laskutukseen liitettyjen matka-asiakirjojen puutteellisuuteen ja yksittäisiin laskutusepäselvyyksiin.

Lisäksi poliisi tutkii Yli-Viikarin toimia lentopisteisiin ja tämän tekemään työsopimukseen liittyen. Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin, joista häntä epäillään.