Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-valiokunta lievensi maahantulomallia: alhaisen ilmaantuvuuden maista pääsee vapaasti Suomeen

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on esittänyt lievennyksiä hallituksen niin sanottuun maahantulomalliin. Valiokunta muun muassa lisäsi maahantulomalliin pykälän, jonka mukaan alhaisen koronailmaantuvuuden maista eli niin sanotuista vihreistä maista pääsee vapaasti Suomeen. Asiasta kertoi valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) STT:lle.

Lohen mukaan raja-arvosta näille alhaisen ilmaantuvuuden maille säädetään erikseen valtioneuvoston asetuksella. Ilmaantuvuusluvun raja-arvona on Suomessa käytetty 25:tä.

– Tarkoituksena on se, että testauskapasiteetti voidaan kohdistaa riskipitoisiin maihin, Lohi sanoo.

Hallituksen mallissa ei otettu huomioon lähtömaiden erilaisia tautitilanteita.

Lohen mukaan valiokunta muutti myös ennakkotestauksen vaatimusta niin, että silloin, kun maahantulijalla on yksi rokote koronarokotussarjasta, ei tarvita ennakkotestiä.

– Ei tarvitse olla sekä ennakkotestiä että 3–5 vuorokauden jälkeen kakkostestiä, vaan pelkästään jälkimmäinen testi, Lohi kertoo.

Lisäksi lainsäädännön voimassaoloaikaa lyhennettiin Lohen mukaan vuoden lopusta lokakuun puoliväliin, kuten perustuslakivaliokunta oli edellyttänyt.

– Näille kaikille muutoksille oli terveysturvallisuuttakin ajatellen lääketieteelliset perusteet. Ne helpottavat avaamaan matkailua, kun tilanne rokotteiden osalta paranee, Lohi sanoo.

Lohi: Kriteerit koskevat myös suomalaisia

Lainsäädäntömuutosten tavoitteena on vähentää rajat ylittävän liikenteen kautta Suomeen leviäviä tartuntoja ja ehkäistä uusien virusmuunnosten leviämistä myös tilanteessa, jossa EU:n sisärajavalvonta Schengen-sääntelyn perusteella päättyy. Mallia ehdittiin sorvata pitkään, ja ensimmäinen malli kaatui viime syksynä perustuslaillisiin ongelmiin.

Hallituksen esityksessä on kyse väliaikaisesta muutoksesta tartuntatautilakiin. Siinä edellytetään todistusta joko puolen vuoden sisään sairastetusta koronataudista, saadusta koronarokotussarjasta tai negatiivisesta ennakkotestistä. Jos todistusta mistään näistä ei olisi, esitetään, että tulijan pitäisi käydä koronatestissä Suomeen saavuttuaan.

Lisäksi ihmisen tulisi käydä toisessa testissä 3–5 vuorokauden kuluessa Suomeen saapumisesta, jos hän ei ole saanut täyttä rokotussarjaa tai sairastanut koronatautia.

Lakiesityksessä ei mainita omaehtoista karanteenia vaan puhutaan lähikontaktien välttämisestä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) päivitetyn matkustussuosituksen mukaisesti.

Lohen mukaan kriteerit koskevat lähtökohtaisesti kaikkia rajan ylittäviä, vaikka suomalaisia ei voi estää tulemasta maahan.

– Kyllä suomalaisiakin periaatteessa koskevat samat säännöt.

Perustuslakivaliokunnalla oli monia ehdotuksia esityksen muuttamiseksi, mutta vain vaatimus voimassaoloajasta oli sellainen, joka oli otettava huomioon, mikäli laki halutaan säätää ilman perustuslain muuttamista. Perustuslakivaliokunnan kannasta kerrottiin viime viikolla.

SDP oli alkuperäisen esityksen kannalla

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön sisällöstä äänestettiin. Valiokunnan sosiaalidemokraatit olisivat jättäneet lievennykset tekemättä lukuun ottamatta perustuslakivaliokunnan edellyttämää muutosta voimassaoloaikaan.

– Maariskin huomioimisessa on tietyt ongelmat. Ensinnäkin se muuttuu koko ajan, joten se tulee olemaan matkailijoille hirveän monimutkaista, sanoi SDP:läinen valiokunnan jäsen Aki Lindén STT:lle.

Lisäksi SDP:n valiokuntajäsenet katsoivat, että rokotuskattavuuden näkökulmasta olisi ollut hyvä sinnitellä alkusyksyyn ennen lievennyksiä. Ennakkotestin vaatimuksen poistaminen niiltä, joilla on yksi rokote, oli lisäksi Lindénistä huono ajatus.

– Se tekee riskin sille, että tämä kesä on Suomessa huonompi kuin viime kesä.

Hallituksen alkuperäisen esityksen kannalla olivat Lindénin mukaan hänen lisäkseen Ilmari Nurminen (sd.) ja varajäsen Anneli Kiljunen, joka tuurasi varsinaista jäsentä Heidi Viljasta. Kim Berg äänesti tyhjää.

Laki on määrä saada käsiteltyä eduskunnassa vielä tällä viikolla.