Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpotkulautojen koetaan heikentävän jalankulkijoiden turvallisuutta – jalkakäytävällä ajaminen on kiellettyä

Lähes 70 prosenttia Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kokee, että sähköpotkulaudat heikentävät jalankulkijoiden turvallisuutta. Lähes joka neljäs oli joutunut vaaratilanteeseen sähköpotkulaudan takia.

Liikenteen ennakoinnin koetaan vaikeutuneen sähköpotkulautojen myötä.

– Sähköpotkulautailijan nopeus saattaa olla lähes nelinkertainen jalankulkijaan verrattuna. Miltei äänettömästi liikkuva laite saattaa syöksyä liian läheltä ohi ja aiheuttaa vaaratilanteen, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi tiedotteessa.

Vuokrakäytössä olevien sähköpotkulautojen rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 kilometriä tunnissa ja niillä tulee ajaa pyöräilysääntöjen mukaan.

Sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävällä. Liikenneturvan mukaan ennen sähköpotkulaudan käyttöä on perehdyttävä sen toimintaan ja tiedettävä liikkumisen edellyttämät liikennesäännöt, vaikkei sähköpotkulaudan käyttö vaadikaan ajokorttia.

Suurin osa piti sähköpotkulautoja hyvänä asiana

Lähes 80 prosenttia vastaajista piti hyvänä asiana, että kaupungeissa on tarjolla sähköpotkulautoja ja kaupunkipyöriä. Vajaa viidennes on asiasta eri mieltä. Kyselyssä nousi myös esiin, että kaupungeilta toivotaan tiukempaa rajausta siitä, mihin vuokrattavan sähköpotkulaudan saa jättää.

Tomi Niemen mukaan kesäiltojen liikkumisen pelisäännöt on hyvä miettiä etukäteen.

– Jos otat, et aja toimii aina hyvänä ohjenuorana liikenteessä. Lisäksi kannattaa muistaa, että sähköpotkulaudat ovat pääasiassa suunniteltu vain yhdelle, joten kaverin tulee ottaa oma lauta alleen.

Kyselyn toteutti keväällä Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS , siihen vastasi noin tuhat henkilöä. Aineisto painottuu kaupunkimaisiin kuntiin, ja vastaajat ovat pääosin autoilijoita.