Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin liberaalipuolue tavoittelee punavihreän hallituksen tilalle porvarihallitusta

Ruotsissa pieni liberaalipuolue on noussut avainasemaan maan hallituskriisin ratkaisussa. Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf kertoi jo keskiviikkona Dagens Nyheterin haastattelussa, että puolue voi luopua vaatimuksestaan markkinavuokrista, koska sille ei ole tukea valtiopäivillä.

Lööfin mukaan sopu uudesta hallituksesta löytyy kuitenkin vain siinä tapauksessa, että myös liberaalit ovat mukana. Pääministeri Stefan Löfvenin hallitus kaatui maanantaina juuri kysymykseen mahdollisesta vuokrasääntelyn purkamisesta.

Liberaalien puheenjohtaja Nyamko Sabuni vakuutti kuitenkin torstaina, ettei paluu hallitusyhteistyöhön kiinnosta.

– Työskentelemme rakentavasti liberaalin porvarihallituksen eteen, ja meille sopii mainiosti se, että keskusta tulee mukaan, Sabuni sanaili.

Liberaalien kannatus on pyörinyt mielipidemittauksissa parin prosentin kieppeillä.

Löfven ei luovuta

Pääministeri Löfven oli torstaina kuitenkin edelleen toiveikas.

– Ehdotus ratkaisuksi on pöydällä. Keskustelkaamme ja pohtikaamme sitä rauhassa, jotta voisimme välttää poliittisen epävarmuuden Ruotsissa, sanoi Löfven saapuessaan EU:n huippukokoukseen Brysselissä.

– Antakaamme Ruotsin kansan viettää ansaitsemaansa juhannusjuhlaa pandemian jälkeen kaikessa rauhassa. Mutta niiden, joilla on poliittista vastuuta, tulee miettiä, miten vältämme epävarmuuden juhannuksen jälkeen, pääministeri jatkoi.

Jos liberaalit tukisivat Löfveniä, hän voisi muodostaa vähemmistöhallituksen ympäristöpuolueen kanssa. Keskusta, liberaalit ja vasemmistopuolue toimisivat hallituksen tukipuolueina.

Löfvenillä on maanantaihin saakka aikaa ilmoittaa, tavoitteleeko hän maahan uutta hallitusta valtiopäivien puhemiehen johdolla vai määrääkö maahan uudet vaalit.