Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus hankki 260 000 euron elvytyspalkeet ilman kilpailutusta, viranomainen antoi huomautuksen

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on antanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle (Hus) huomautuksen hankintalain rikkomisesta.

KKV:n tiedotteen mukaan huomautus koskee elvytyspalkeiden ja niihin liittyvien tarvikkeiden hankintaa, jonka Hus oli tehnyt lokakuussa 2020.

Hus oli pyytänyt tarjousta vain yhdeltä toimittajalta ilman kilpailutusta ja tehnyt saadun tarjouksen perusteella suorahankintapäätöksen. Hus oli etukäteen arvioinut hankinnan arvoksi noin 260 000 euroa.

Hus perusteli suorahankintaa sillä, että se oli kilpailuttanut vastaavan hankinnan viimeksi vuonna 2016. Tuolloin markkinoilla ei Husin mukaan ollut kuin yksi toimittaja, jonka elvytyspalkeet sopivat Husin laitteiden kanssa yhteen. Lokakuussa 2020 Hus oli pyytänyt tarjouksen elvytyspalkeista ainoastaan tältä samalta toimittajalta.

KKV totesi päätöksessään, ettei neljä vuotta vanhaa kilpailutusta voida pitää riittävänä selvityksenä nykyisestä markkinatilanteesta.

– Markkinatilanne voi muuttua nopeastikin. Neljä vuotta sitten tehty kilpailutus ei voi toimia perusteena suorahankinnalle, KKV:n tutkimuspäällikkö Max Jansson toteaa tiedotteessa.

Hankinnat olleet viime vuosina tapetilla

Aiemmin tässä kuussa kerrottiin, että poliisi on aloittanut esitutkinnan Husin tekemistä hankinnoista. Asiaa tutkitaan epäiltynä virkavelvollisuuden rikkomisena. Poliisi ei toistaiseksi epäile ketään yksittäistä henkilöä rikoksesta.

Husin sisäisen tarkastuksen raportissa kerrottiin toukokuussa, että sairaanhoitopiirissä on vuosina 2019–2021 havaittu yhteensä noin 300 hankintaa, jotka ovat olleet sääntöjen vastaisia.

Tuoreimmat ostot, jotka on tehty joko ilman sopimusta tai kilpailuttamista, on löydetty tänä vuonna.

Husin hankintoihin liittyvät puutteet nousivat julkisuuteen kesällä 2019, kun STT uutisoi asiaan liittyvistä epäilyksistä.