Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Armenialaiset äänestivät parlamenttivaaleissa jännittyneessä tilanteessa

Armenialaiset äänestivät ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa sunnuntaina. Vaaleissa pääministeri Nikol Pashinjanin tavoitteena oli parantaa Azerbaidzhanin kanssa käydyn tuhoisan sodan aiheuttamia jakolinjoja sekä uusia mandaattinsa.

Parlamenttivaaleissa kaksi vahvinta ehdokasta olivat Pashinjanin Kansalaissopimus-koalitio sekä entisen presidentin Robert Kotsharjanin Armenia-liittoumaksi kutsuttu koalitio.

Pashinjania on arvosteltu Armeniassa kovin sanoin Vuoristo-Karabahin konfliktin hoitamisesta. Kansalaisten tyytymättömyyden ja protestien vuoksi hän joutui suostumaan parlamenttivaalien järjestämiseen ennenaikaisesti.

Vuoristo-Karabahin viime vuonna puhjenneissa taisteluissa kuoli yli 6 500 ihmistä. Pashinjanin mukaan hän suostui Venäjän neuvottelemaan tulitaukoon välttääkseen lisää ihmishenkien ja alueiden menetystä.

Sopimus merkitsi loppua kuusi viikkoa kestäneelle sodalle Vuoristo-Karabahista. Armenia joutui sen myötä luovuttamaan paremmin varustellulle naapurilleen Azerbaidzhanille alueita, joita se oli pitänyt hallussaan kolmen vuosikymmenen ajan.

Varakkaan ja kansallismielisen Kotsharjanin rasitteena on taas muun muassa korruptiotutkinta. Häntä tutkitaan myös protestien väkivaltaisesta tukahduttamisesta yli vuosikymmen sitten.

Presidentti huolissaan vihamielisyyksien lietsonnasta

Mielipidemittauksissa Kotsharjan on ollut pienessä johdossa, mutta tilanne on hyvin tasainen. Asiantuntijat arvioivat myös, että poliittinen apaattisuus voi vaikuttaa kansalaisten kiinnostukseen äänestää vaaleissa.

Itse vaalikampanjointia on kuvattu hyvin polarisoituneeksi ja kovan retoriikan sävyttämäksi. Molempien kannatusjoukkojen on arvioitu olevan myös valmiudessa mielenosoituksiin vaalien jälkeen.

Armenian presidentti Armen Sarkisjan on kritisoinut vihamielisyyksien lietsomista ja vaatinut turvallisuusjoukkoja estämään kaikenlaiset levottomuudet.

– Nämä vaalit pidetään vaikeassa tilanteessa. Ne ovat erittäin tärkeät kansakunnallemme ja valtiollemme, hän sanoi sunnuntaina.