Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus lievensi tuomioita Kemin vapaudenriistojutussa – miestä pidettiin vankina yhteensä yli vuoden ajan

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut kemiläisen perheen isän ja pojan vankeusrangaistuksiin Kemissä tapahtuneista kahdesta törkeästä vapaudenriistosta sekä muista rikoksista.

Ensimmäisessä vapaudenriistossa kemiläistä miestä pidettiin vankina yhteensä yli vuoden ajan vuosina 2015–2017. Hovioikeuden mukaan miestä pahoinpideltiin, häntä käytettiin taloudellisesti hyväksi ja hänet pakotettiin muun muassa tekemään erilaisia kotitöitä.

Mies oli päässyt muutamia kertoja pakenemaan asunnolta, mutta hänet oli haettu aina takaisin.

Hovioikeuden mukaan miestä muun muassa lyötiin jatkojohdolla päähän, hänen jalkojensa päällä hypittiin ja häntä pidettiin yhden yön ajan nippusiteellä lämpöpatteriin sidottuna.

Poliisitutkinnassa uhri kuvaili, että häntä kohdeltiin huonommin kuin koiraa. Käräjäoikeudessa mies kertoi, että elämä oli toisinaan rauhallista ja välillä taas hän sai selkäänsä.

Uhri hakeutui lopulta itse Ylivieskan poliisin päivystykseen kertomaan tilanteestaan.

Toinen vapaudenriisto tammikuussa 2018

Toinen törkeä vapaudenriisto tammikuussa 2018 kesti noin kolme viikkoa, ja siinä uhrina oli toinen, eri paikkakunnalta kotoisin oleva mies.

Hovioikeus hylkäsi perheen isään kohdistuneen syytteen kolmanteen mieheen kohdistuneesta törkeästä vapaudenriistosta, koska sen osalta asiassa ei esitetty riittävää näyttöä. Lisäksi hovioikeus hylkäsi muutamia perheen poikaan kohdistettuja syytekohtia.

Hovioikeus tuomitsi Allan Valdemar Lindgrenin, 42, neljän vuoden vankeusrangaistukseen. Lapin käräjäoikeus oli aiemmin antanut miehelle viisi vuotta ja seitsemän kuukautta vankeutta.

Roger Allan Rikard Faltin, 23, sai hovioikeudessa kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeustuomion. Käräjillä hänet oli tuomittu yli viideksi vuodeksi vankeuteen.

Perheen äitiin kohdistuneet syytteet törkeistä vapaudenriistoista hylättiin hovioikeudessa, koska hänen ei ollut näytetty osallistuneen niihin yhdessä miesten kanssa. 43-vuotiaan naisen tuomio lyheni hovissa yhdeksän kuukauden ehdolliseksi vankeudeksi kahdesta petosrikoksesta. Käräjäoikeus oli antanut naiselle lähes kolmen vuoden ehdottoman vankeustuomion.

Hovioikeus antoi ratkaisunsa torstaina.