Kohutun Thermacell-hyttystorjuntalaitteen myynti saa jatkua, vaikka laitteen vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen ei tiedetä.
Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä käyty vilkasta keskustelua Thermacellin mahdollisista haitoista ympäristölle ja erityisesti pölyttäjille.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) otti keskiviikkona kantaa Thermacellin mahdollisista haitoista ja muistutti, että myrkyn höyrystymiseen perustuvien hyttystorjuntalaitteiden tehoaineet ovat myrkyllisiä pölyttäjille ja niitä kannattaa siksi käyttää harkiten.
Höyrystimissä käytetään Tukesin mukaan hyönteisille hermomyrkkyä olevia aineita.
– Kemikaalit vaikuttavat aina väistämättä jollain tavalla. Kaikkien kemikaalien yhteisvaikutusta luonnolle ei tunneta, kommentoi Tukesin ylitarkastaja Elina Rydman STT:lle.
Hyttystutkija: Ainakin teoriassa aine on tappava pölyttäjille
Thermacellin maahantuoja Proviter vakuuttaa , että Thermacell ei tapa hyttysiä tai muitakaan hyönteisiä eikä siitä ole haittavaikutuksia ympäristölle.
Hyttystutkija ja luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela Lapin Maakuntamuseosta kiistää maahantuojan väitteen.
– Kyllä se todennäköisesti tappaa, ainakin oikeissa olosuhteissa, Salmela arvioi.
Salmela vahvistaa, että Thermacellin vaikuttavat aineet ovat hermomyrkkyä, ja ne vaikuttavat kaikkiin hyönteisiin.
– En halua lietsoa paniikkia, mutta ainakin teoriassa aine on tappava pölyttäjille. Asia kaipaa lisäselvitystä.
Myös Tukesilta tähdennetään, että Thermacellissa vaikuttavana aineena oleva pralletriini on hyönteismyrkky, ei karkote. Myrkyllisen siitä tekee tehoaineen ominaisuus ja sen pitoisuus.
Myrkyn määrä laimenee ilmaan melko nopeasti, ja siksi sen vaikutus hyönteisille ei ole tappava enää kauempana. Siitä, kuinka lähelle laitetta hyönteisen pitää joutua, jotta myrkyn vaikutus olisi tappava, ei ole tarkkaa tietoa.
Kemikaalien olisi syytä olla vasta viimeinen keino hyttysiltä suojautumiseen
Pralletriinin kaltaiset biosidit ovat vaarallisia kemikaaleja, ja Tukes suosittelee, että niitä käytettäisiin vasta viimeisenä vaihtoehtona.
– Ensisijaisesti käytettäisiin muita keinoja suojautua, esimerkiksi vaatetusta, Rydman sanoo.
Mikäli peittävä vaatetus ei ole tarpeeksi suojaava ratkaisu, hyönteiskarkotteiden käyttö olisi suositeltavampaa kuin hyönteismyrkkyjen.
– Jos haluaa valita pienemmän pahan, niin iholle laitettavat karkotteet ovat ympäristön kannalta turvallisempia valmisteita. Niiden on tarkoitus karkottaa, ei tappaa, Rydman sanoo.
Jos kuluttaja haluaa olla varma siitä, että ei vahingoita ympäristöä, tulisi hänen suojautua hyttysiltä ilman kemikaaleja, Rydman kehottaa.
Tukes kehottaa hyttystorjuntalaitteiden käytössä erityiseen varovaisuuteen pienten vesistöjen lähellä, sillä tehoaineet ja valmisteet ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille ja voivat aiheuttaa pitkäaikaisia vaikutuksia.
Hyttystorjuntalaitteet vedettiin pois myynnistä retkeilykaupoissa
Osa Thermacellin jälleenmyyjistä on päättänyt keskeyttää tuotteen myynnin. Yle kertoi tiistaina, että ulkoilu- ja retkeily-yritykset Partioaitta ja Scandinavian Outdoor ovat vetäneet Thermacell-hyttystorjuntalaitteet myynnistä.
Thermacell on markkinoilla kansallisen kemikaalilain mukaan. Asteittain voimaan tulossa oleva EU-tason biosidiasetus edellyttää kemikaalien uudelleenarvioimista. Biosidiasetus varmistaa, että biosidivalmisteet arvioidaan samoilla kriteereillä kaikissa Euroopan maissa. Thermacellissa tehoaineena käytettävän pralletriinin ympäristöriskiarviointi EU:n biosidiasetuksen piirissä on yhä kesken.
Jos kemikaali hyväksytään, joudutaan kaikille pralletriinia sisältäville valmisteille, Thermacell mukaan lukien, hakemaan biosidiasetuksen mukaista lupaa, Tukesilta kerrotaan. Lupahakemuksen ohessa tulee toimittaa laajat tutkimukset koskien tuotteen tehokkuutta ja sen vaikutusta ympäristöön ja ihmisten terveyteen.
"En lähtisi tässä vaiheessa tuomitsemaan enkä moralisoimaan"
Hyttystutkija Salmela uskoo, että Thermacell voi yhtenä tekijänä monen muun ihmisen aiheuttaman seikan ohessa vaikuttaa luonnon kantokykyyn. Sen vahvemmin hän ei halua nykyisten tietojen varassa ottaa kantaa.
Salmela kertoo, ettei aio itse enää käyttää omistamaansa Thermacell-laitetta.
– En koe tarvitsevani sitä. Mutta jos joku haluaa omalla mökkiterassillaan käyttää Thermacellia, en lähtisi tässä vaiheessa tuomitsemaan enkä moralisoimaan.
Salmela kehottaa ihmisiä kärsivällisyyteen ja ymmärrykseen hyttysten suhteen.
– Emme voi hävittää hyttysiä Suomesta. Hyttyset kuuluvat suomalaiseen luontoon.