Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bidenin ja Putinin neuvottelut päättyneet Genevessä

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Joe Bidenin ja Vladimir Putinin neuvottelut Genevessä ovat päättyneet. Televisiokuvissa Bidenin nähtiin poistuvan kokouspaikkana olevasta huvilasta ja nousevan limusiiniinsa.

Biden kuvaili ennen keskustelujen alkamista tapaamisen tavoitteeksi sitä, että osapuolet löytäisivät alueita, missä ne voivat tehdä yhteistyötä – ja että erimielisyyden aiheita voitaisiin käsitellä ennustettavasti ja järkevästi. Uutistoimisto AFP:n mukaan Biden viittaisi Yhdysvaltoihin ja Venäjään "kahtena suurvaltana", minkä uskotaan miellyttäneen Putinia.

Myös Putin toivoi tapaamisesta tuloksekasta ja kiitti Bidenia aloitteellisuudesta sen aikaan saamisessa.

Presidenttien suppeat neuvottelut kestivät hieman odotettua pidempään, reilut puolitoista tuntia. Kokonaisuudessaan tämän päivän neuvotteluihin oli varattu aikaa noin neljä tuntia, mutta ne kestivät lopulta hieman ennakkoon ilmoitettua lyhyemmän ajan.

Laajemman kokoonpanon neuvotteluissa olivat mukana muun muassa molempien maiden suurlähettiläät, Yhdysvaltain Moskovan-suurlähettiläs John Sullivan ja Venäjän Washingtonin-suurlähettiläs Anatoli Antonov. Maiden huonoja suhteita kuvastaa se, ettei kumpikaan lähettiläs ole ollut vähään aikaan omalla asemapaikallaan vaan kotimaassa.

Geneven keskustelujen päätteeksi ei ole luvassa presidenttien yhteistä lehdistötilaisuutta, mutta ainakin Biden aikoo pitää oman tiedotustilaisuuden. Useat paikalla olevat toimittajat kertovat Twitterissä, että myös Putinin on määrä pitää pian oma lehdistötilaisuutensa.

"On aina parempi tavata kasvotusten"

Presidenttien tapaaminen alkoi iltapäivällä puoli kolmen aikaan. Presidentit hymyilivät ja kättelivät toisiaan kokouspaikkana toimivan huvilan edustalla Geneven aurinkoisessa säässä ennen keskustelujen alkamista.

Ennen kättelyä Sveitsin liittopresidentti Guy Parmelin toivotti Putinin ja Bidenin tervetulleiksi Geneveen, "rauhan kaupunkiin", ja toivoi tapaamiselle menestystä sekä Yhdysvaltain että Venäjän ja koko maailman edun nimissä.

Myöhemmin sisällä huvilan kirjastohuoneessa Biden totesi vieressään istuneelle Putinille uutistoimistojen mukaan, että "on aina parempi tavata kasvotusten". Putin puolestaan toivoi tapaamisesta menestystä.

Bidenin on määrä lähteä paluumatkalle Yhdysvaltoihin vielä tänä iltana.

Odotukset eivät ole korkealla

Neuvotteluihin Genevessä ei kohdistu suuria odotuksia läpimurrosta. Molemmat presidentit ovat todenneet Yhdysvaltain ja Venäjän nykyisten suhteiden olevan huonoimmat sitten kylmän sodan.

Putin torjui ennen tapaamista tv-haastattelussa Yhdysvaltain syytökset Venäjän tekemistä kyberhyökkäyksistä tai sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin. Putin myös kiisti olevansa venäläisten oppositiopoliitikkojen kuolemien takana.

Biden ja Putin tapasivat edellisen kerran vuonna 2011 Moskovassa. Biden oli tuolloin varapresidentti, Putin muodollisesti Venäjän pääministeri.

Yhdysvaltain ja Venäjän edellinen presidenttitason tapaaminen järjestettiin puolestaan vuonna 2018 Helsingissä, missä Putinin kanssa keskusteli presidentti Donald Trump.

Helsingin yhteisessä lehdistötilaisuudessa Trump myötäili Putinin käsitystä, jonka mukaan Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset olivat syyttäneet perusteettomasti Venäjää sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin.

Biden ja Putin tapaavat Genevessä historiallisessa 1700-luvun huvilassa, Villa La Grangessa, jota on tapahtuman alla puunattu entistäkin parempaan edustuskuntoon. Huvila sijaitsee Geneven suurimmassa puistossa, joka on huippukokouksen alla suljettu täysin yleisöltä kaksi kilometriä pitkällä piikkilanka-aidalla.

Turvatoimet ovat muutenkin massiiviset. Töihin on hälytetty noin 4 000 poliisia ja sotilasta, ja Sveitsin ilmavoimien koneet vartioivat Geneven suljettua ilmatilaa. Geneveläisille oli puolestaan annettu kehotus jäädä keskiviikkona etätöihin kotiin.

------

Lähteenä myös mm. AFP