Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Kokoomuksen ja nyt-liikkeen kannatus noussut eniten kuntavaaleille suunnitellun alkuperäisen ajankohdan jälkeen Ylen mittauksissa

Kokoomus ja nyt-liike ovat onnistuneet nostamaan eniten kannatustaan kuntavaalien siirron jälkeen, kertoo Helsingin Sanomat (HS). Kuntavaalit oli määrä pitää alun perin 18. huhtikuuta, mutta ne siirrettiin koronatilanteen vuoksi pidettäväksi 13. kesäkuuta.

HS vertaa puolueiden kannatuslukuja Ylen 1.4. ja 10.6. julkaistuista kuntavaalikannatusmittauksista. Näistä aiempi oli saatavilla olevista kannatusmittauksista lähimpänä alkuperäistä vaalipäivää.

Kokoomuksen ja nyt-liikkeen kannatus nousi Ylen kannatusmittausten välillä 0,8 prosenttiyksikköä. Myös vasemmistoliitolla kannatus nousi 0,7 prosenttiyksikköä sekä keskustalla ja RKP:lla 0,5 prosenttiyksikköä.

Eduskuntapuolueista eniten kannatustaan menetti vihreät, joilla pudotusta kevään aikana tuli 1,2 prosenttiyksikköä. Vihreiden lisäksi kannatustaan menettivät perussuomalaiset ja Sdp yhden prosenttiyksikön verran sekä kristillisdemokraatit 0,4 prosenttiyksikköä.

Jokaisen puolueen kannatusmuutokset mahtuvat kuitenkin Ylen kuntavaalimittausten virhemarginaaleihin, jotka ovat kahden prosenttiyksikön luokkaa, HS kertoo.

Ylen tuoreimmassa 10. kesäkuuta julkaistussa kuntavaalien kannatusmittauksessa ykkösenä oli kokoomus 19,6 prosentin kannatuksella, kakkossijalla oli perussuomalaiset (18,0) ja kolmantena SDP (17,0). Seuraavina olivat keskusta (13,0), vihreät (10,9) ja vasemmistoliitto (8,5). RKP:n kannatus oli 4,8 prosenttia, kristillisdemokraattien 3,6 ja nyt-liikkeen 2,1 prosenttia.