Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EK: Teollisuuden investoinnit kasvavat voimakkaasti tänä vuonna – taso silti matala verrattuna kilpailijoihin

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) investointitiedustelun mukaan teollisuusinvestoinnit ovat tänä vuonna kasvamassa hyvin voimakkaasti. Teollisuuden yhteenlaskettujen investointien arvioidaan nousevan noin 8,6 miljardiin euroon, mikä on noin 16 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Tutkimus- ja kehitysinvestoinnit kasvavat eniten kemianteollisuudessa, mutta myös teknologiateollisuudessa ja metsäteollisuudessa suunta on ylöspäin. Kaikkiaan tutkimus- ja kehitysinvestoinnit kasvaisivat tiedustelun mukaan vajaat 12 prosenttia.

Vaikka investoinnit Suomen teollisuuteen kasvavat selvästi ja investointiasteen odotetaan nousevan 24 prosenttiin, on parantamisen varaa vielä paljon. Luku on Suomen viime vuosien tasoon nähden korkea, mutta kansainvälisesti tarkasteltuna matalaa keskitasoa.

– Investointijysäys tänä vuonna nostaa Suomen lähemmäs verrokkimaita. Investointiaste on kuitenkin madellut meillä vuosikausia, joten nyt tapahtuva hyppy ei vielä tilannetta korjaa. Tarvittaisiin pysyvä tasokorotus, jotta kasvun tie lähtee kunnolla liikkeelle, toteaa EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

Tuulivoimaan satsataan

Suomen Tuulivoimayhdistys kertoo omassa tiedotteessaan, että iso osa teollisuuden kiinteistä investoinneista on tuulivoiman rakentamista. Yhdistyksen mukaan tuulivoimaa rakennetaan tänä vuonna lähes 1 000 megawatin edestä lisää, mikä kasvattaa Suomen tuulivoimakapasiteettia 40 prosentilla.

Tämä tarkoittaa euroissa noin 1,2 miljardia. Summa vastaa 23 prosenttia kaikista teollisuuden kiinteistä investoinneista, joiden arvioidaan nousevan 5,2 miljardiin.

Tuulivoimainvestointien määrä nousee seuraavan kahden vuoden aikana vielä korkeammaksi, yhdistys ennakoi. Vuosina 2021–2023 Suomen tuulivoimakapasiteetti yli kaksinkertaistuu verrattuna vuoden 2020 lopun tasoon.

Teollisuuden investointitiedustelu on osa EU-komission suhdannetiedustelujärjestelmää. Keväällä tehtyyn tiedusteluun vastasi noin 285 yritystä, jotka työllistivät Suomessa reilut 130 000 työntekijää.