Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kylpypaljussakin on muistettava paloturvallisuus – Tukes löysi useita puutteita pihatakkojen ja kylpytynnyrien ohjeissa

Paloturvallisuus on huomioitava pihatakkojen ja myös kylpytynnyreiden sijoituksessa, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Tarkastuksissa Tukes on löytänyt useita puutteita pihatakkojen ja kylpytynnyreiden käyttö- ja asennusohjeista, joissa ei aina kerrota suojaetäisyyksistä.

Tukesin tietoon on esimerkiksi tullut tapaus, jossa liian lähelle taloa rakennettu pihatakka aiheutti talon palamisen. Takan asennusohjeissa ei ollut mainittu mitään suojaetäisyyksistä ympäröiviin rakenteisiin.

Myös puilla lämmitettävä kylpytynnyri voi aiheuttaa palovaaraa, jos sen asennuksessa ei huomioida turvaetäisyyksiä.

Pihatakkojen ja puilla lämmitettävien kylpytynnyreiden käyttö- ja asennusohjeissa tulisi ilmoittaa suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin tai ympäröiviin rakenteisiin.

Pihatakan sijoitus on paloturvallisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää, huomauttaa Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen tiedotteessa.

– Jos takka on asennettu liian lähelle rakennusta, sieltä voi lentää kipinöitä rakennuksen räystään alle, jossa ne pääsevät kytemään ja sytyttämään kattorakenteita. Rakennukseen lähes kiinni sijoitettuna jopa takasta hohkava säteilylämpö voi sytyttää seinämateriaaleja.

Tukes selvitti valvontaprojekteissa myynnissä olevien pihatakkojen ja kylpytynnyreiden käyttö- ja asennusohjeita.

– Projektin tulokset kielivät siitä, että pihatakkoja on myyty laajasti puutteellisin ohjein. Muistuttaisinkin nyt kaikkia pihatakan omistajia varmistamaan oman takkansa sijoituksen turvallisuuden ennen kesäkauden alkua, Pekkanen sanoo.

Tukes pyysi kymmenestä yrityksestä myynnissä olevan pihatakkatuotteen käyttö- ja asennusohjeet nähtäväksi.

Ohjeista vain kolmessa löytyi asianmukaiset ohjeet suojaetäisyyksistä. Kahdesta tuotteesta Tukesille ei toimitettu ohjeita. Yritysten mukaan kyseistä tuotetta ei ole myyty Suomessa ja ne poistivat tuotteet valikoimistaan.

Yritykset korjasivat viiden tuotteen ohjeet Tukesin yhteydenoton jälkeen.

Kylpytynnyreissä huomio kiinnitettiin erityisesti siihen, miten yritykset noteeraavat kylpijälle aiheutuvan hormin palovammariskin. Tukes oli yhteydessä kymmeneen suomalaiseen yritykseen.

Neljästä kylpytynnyristä puuttuivat ohjeet suojaetäisyyksistä. Yritykset lupasivat korjata ohjeistuksensa.

Tarve palovammoilta suojaavalle turvaratkaisulle, kuten hormin suojaritilälle korostuu niissä paljuissa, joissa kuuma hormi on lähellä kylpijää.

Tukesin yhteydenoton jälkeen suurin osa toimijoista kertoi lisäävänsä hormin lämpösuojan tuotteen mukaan vakiona toimitettavaksi. Muutamissa tapauksissa yritys kertoi hormin olevan niin kaukana kylpytynnyristä, ettei kylpijän tahaton kosketus kuumaan hormiin ole mahdollista.

Tukes määräsi yhden yrityksen korjaamaan markkinoimansa tuotteet turvallisiksi.

– Jos kylpytynnyrin kamiinan hormi on niin lähellä kylpijöitä, että siihen voi tahattomasti kylpemisen aikana koskettaa, tulee hormi suojata, sanoo tiedotteessa Tukesin ylitarkastaja Reija Sironen.

Hän lisää, että jos tarkoitukseen käytetään hormin suojaritilää tai muuta vastaavaa kiinnitettävää suojaa, on se toimitettava tilattavan tuotteen mukana.

– Lisätarvikkeena myyminen ei ole riittävää, sillä tuotteen on oltava turvallinen sellaisena, kun se myydään kuluttajalle, Sironen tähdentää.