Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinäkin lataat kännykkää todennäköisesti näin – tapa on kuitenkin vaarallisin

Kodin laitteiden latauksesta syttyneet tulipalot ovat vakuutusyhtiö Ifin mukaan yleistyneet merkittävästi.

Jo noin 60 prosenttia kaikista kodin tulipaloista aiheutuu sähkölaitteista. Näistä joka kolmas liittyy kännyköihin, tabletteihin, läppäreihin tai muihin ladattaviin laitteisiin, paljastavat vakuutusyhtiön vahinkotilastot.

Alkavankin akkupalon sammutus on vakuutusyhtiön mukaan kotona hyvin hankalaa. If testasi polttotesteissä kännyköiden ja tietokoneiden syttymistä, palon leviämistä ja alkusammutusta. 

– Tyypillinen hälytysmerkki on, että laite kuumenee tavallista enemmän latauksen aikana. Jo silloin sen käyttö pitää lopettaa. Jos laite alkaa suoranaisesti savuta, tarvitaan ripeitä toimia. Litiumioniakun palossa poikkeuksellista on sen korkea lämpötila, paloa nopeasti levittävät palavat heitteet ja myrkyllinen savukaasu. Esimerkiksi sammutuspeite paloi puhki sammuttaessa, kertoo Ifin kotivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Huonolaatuinen akku tai laturi voi aiheuttaa paloriskin mihin tahansa ladattavaan laitteeseen.

Ongelmallisia voivat olla etenkin sellaiset EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilatut tuotteet, joiden alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Mitä suurempi laite ja sen akku ovat, sitä vaarallisempi on mahdollinen tulipalo.

Kännykän vaarallisin, mutta todennäköisesti myös yleisin latauspaikka on Ifin mukaan makuuhuone. Huonoin vaihtoehto on lataaminen sängyllä tai sohvalla, josta palo pääsee leviämään nopeasti.

Kaikkia kodin laitteita kannattaa ladata kovalla, palamattomalla alustalla.

– Turvallisinta on ladata valvotusti ja irrottaa laite laturista heti, kun lataus on valmis. Jos koet, että puhelinta on pakko ladata yöllä, älä lataa samassa huoneessa, missä nukut. Tällöin jää aikaa reagoida mahdollisen palon syttyessä eikä altistu myrkylliselle savulle. Tästä kannattaa keskustella perheissä, joissa on tiiviisti kännykän kanssa viihtyviä nuoria, muistuttaa Utunen.

Jos akullinen laite alkaa savuta tai syttyy palamaan, sitä ei voi sammuttaa itse samalla tavalla kuten mitä tahansa muuta alkavaa tulipaloa.

Sammutuspeite, jauhesammutin tai vaikkapa matto eivät sammuta akkupaloa. Sen sijaan kotona on hyvä olla alkusammutuksen varalle vaahtosammutin tai litiumsammutin.

Näistä kahdesta sammuttimesta vaahtosammuttimesta on apua myös muissa kodin tulipaloissa.

Akun palamisesta syntyy runsaasti myrkyllistä kaasua, joten savusta on tärkeää pysytellä poissa. Vaaranmerkki on pistävä savun haju, jota havaitessaan tulee nopeasti sulkea ovet, poistua tilasta ja soittaa hätänumeroon 112.