Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelin hallituskuvioiden ratkaisu menee viime hetkille

Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahun syrjäyttämiseen tähtäävillä puolueilla on tämä päivä aikaa löytää sopu uudesta hallituksesta. Tehtävä ei ole helppo, sillä mahdolliseen koalitioon kuuluisi niin vasemmistoa, maltillista keskustaa kuin kovan linjan uskonnollisia nationalisteja.

Uuden hallituksen muodostamiseksi yhteistyöstä pitäisi sopia lähes kymmenen puolueen kesken. Enemmistöön 120-paikkaisessa parlamentissa, knessetissä, tarvittaisiin myös tukea joiltakin Israelin arabipoliitikoilta.

Hallituksen muodostamista johtaa keskustalaisen Yesh Atid -puolueen Yair Lapid. Hän sai tehtävän kuukausi sitten, kun Netanjahu oli epäonnistunut omassa yrityksessään.

Lapidin kerrottiin viikonvaihteessa sopineen jo periaatteessa hallitusyhteistyöstä Yamina-puolueen Naftali Bennettin kanssa, joka edustaa uskonnollista kansallismielisyyttä. Myöhään tiistaina osapuolten kerrottiin viimeistelevän yhteistyön ehtoja.

Israelin mediassa on kerrottu, että pääministerinä aloittaisi Bennett, jolta Lapid ottaisi hallituksen johtovastuun hallituskauden puolivälissä.

Uudeksi presidentiksi Isaac Herzog

Israelin politiikka on ollut pitkään umpisolmussa: maassa on järjestetty jo neljät parlamenttivaalit kahden vuoden kuluessa. Hankalista hallituskuvioista huolimatta oikeistolainen Netanjahu on pysynyt Israelin johdossa jo 12 vuotta.

Jos Lapid epäonnistuu hallituksen muodostamisessa eikä uutta pääministeriehdokasta löydy, israelilaiset joutuvat todennäköisesti äänestämään jo viidensissä parlamenttivaaleissa.

Israelin parlamentti valitsi tänään äänestyksessä seuraajan presidentti Reuven Rivlinille. Maa ei saanut ensimmäistä naispresidenttiä, kun Miriam Peretz hävisi äänestyksen työväenpuoleen entiselle johtajalle Isaac Herzogille.

Heinäkuussa aloittava Herzog on jo toinen presidentti samasta perheestä. Isaacin isä Chaim Herzog toimi Israelin presidenttinä vuosina 1983–93. Presidentin asema on Israelissa paljolti seremoniallinen.

Netanjahun vastaisen opposition oli aiemmin odotettu ilmoittavan knessetin puhemiehelle hallitussovusta jo ennen äänestystä presidentistä.