Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sri Lankan edustalla liekehtinyt konttialus saatiin sammumaan 13 päivän urakan jälkeen

Intian valtameressä Sri Lankan edustalla liekehtinyt konttialus on saatu sammumaan 13 päivää kestäneiden sammutustöiden jälkeen, kertoo saarivaltion laivasto.

Singaporeen rekisteröity X-Press Pearl -alus syttyi tuleen lähes kaksi viikkoa sitten, kun se odotti rannikon edustalla pääsyä Colombon satamaan.

Sri Lankan rantoja uhkaa maan historian pahin ympäristötuho, koska konttialus on levittänyt tulipalon yhteydessä rannoille miljoonia pieniä muovipellettejä. Pelletit pilaavat turistien suosimat rannat ja tuhoavat rannikon matalissa vesissä olevat kalojen kutupaikat ja äyriäisten lisääntymisalueet.

Alueelle on määrätty kalastuskielto ja tuhansia ihmisiä on lähetetty siivoamaan saarivaltion rantoja. Siivousoperaatiota on ollut tekemässä muun muassa asevoimien ja turvallisuusjoukkojen edustajia.

Liekit tuhosivat valtaosan aluksella olleista 1 500 kontista. Vain kolme kuukautta vanhan 186-metrisen aluksen kyydissä oli muun muassa 25 tonnia typpihappoa sekä muita kemikaaleja.

Sri Lankan viranomaiset epäilevät typpihappovuodon olleen tulipalon taustalla.

Konetilat tulvineet pahasti

Alukseen noussut hollantilaisryhmä kertoi laivan konetilojen tulvineen pahasti. Sri Lankan laivaston edustaja kapteeni Indika de Silva kertoo uutistoimisto AFP:lle, että alus kelluu tulvimisen vuoksi metrin normaalia alempana.

De Silvan mukaan veden suihkuttaminen laivaan on lopetettu, jottei laiva tulvisi enempää. Hän kertoo joidenkin aluksen osien olevan kuitenkin edelleen liian kuumia, että alus voitaisiin tutkia perinpohjaisesti.

Laivaston sukeltajat ovat tehneet tarkastuksia veden alla varmistaakseen, ettei laivan rungossa ole halkeamia. Aluksessa on kaiken kaikkiaan yli 300 tonnia polttoöljyä.

Alusta on ollut sammuttamassa muun muassa Sri Lankan laivaston ja Intian rannikkovartioston aluksia sekä hollantilaisen, meripelastukseen erikoistuneen yhtiön sammutusproomuja.

Sri Lanka tutkii tulipaloa ja meren saastuttamista

Valtameren suojelusta vastaavan viranomaisen johtajan Dharshani Lahandapuran mukaan ympäristötuhoja arvioidaan vielä, mutta hän uskoo tuhojen olevan pahimmat hänen elinaikanaan. Lahandapura kertoi miehistön nähtävästi tienneen typpihappovuodosta toukokuun 11. päivän tienoilla, kauan ennen kuin Malesiaan ja Singaporeen matkalla ollut alus saapui Sri Lankan vesille.

Laiva oli ollut matkalla Intian Gujaratista Sri Lankan pääkaupunkiin Colomboon. Intiaa ennen alus oli käynyt Qatarissa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa sijaitsevassa Dubaissa, josta typpihappokontit oli otettu kyytiin.

Sri Lanka aloitti maanantaina rikostutkinnan tulipaloon sekä meren saastuttamiseen liittyen.

Poliisin edustajan mukaan kahta venäläistä ja yhtä intialaista korkea-arvoista miehistön jäsentä on kuulusteltu tuntikaupalla sitten maanantain. Kuulusteltavana on ollut muun muassa aluksen venäläiskapteeni.

Srilankalaistuomioistuin määräsi tiistaina, että aluksen kolmen korkea-arvoisimman miehistön jäsenen passit takavarikoidaan tutkinnan ajaksi.