Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkuperäiskansoille tarkoitetun koulun alueelta löydettiin satojen lapsien jäänteet Kanadassa

Alkuperäiskansoille tarkoitetun sisäoppilaitoksen alueelta Kamloopsista Kanadan Brittiläisestä Kolumbiasta on löydetty 215 lapsen jäänteet, kertovat alkuperäiskansojen edustajat.

– Jotkut olivat niinkin nuoria kuin kolmivuotiaita, sanoi Tk'emlúps te Secwépemc -kansan päällikkö Rosanne Casimir.

Kansan edustajat työskentelevät nyt kuolemansyyntutkijan ja museoiden kanssa pyrkiessään saamaan lisää tietoa kammottavasta löydöstä sekä löytääkseen asiakirjoja lasten kuolemista.

Kamploosin sisäoppilaitos toimi vuosina 1890–1969, ja sinä aikana siellä oli noin 500 oppilasta. Sisäoppilaitosta ylläpiti katolinen kirkko valtion puolesta.

Kanadassa alkuperäiskansoja yritettiin sulauttaa valtaväestöön pakolla, ja tätä tarkoitusta varten perustettiin 139 sisäoppilaitosta. Lapset vietiin väkisin sisäoppilaitoksiin, joissa oli erittäin kova kuri. Lapsilta kiellettiin täysin heidän oma kulttuurinsa, eivätkä he saaneet puhua omaa kieltään.

Lapset joutuivat usein myös väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Tuhansia lapsia katosi kouluissa. Kouluja ylläpitivät valtio ja kirkot.

– Tämä särkee sydämeni. Se on tuskallinen muistutus synkästä ja häpeällisestä jaksosta maamme historiassa, pääministeri Justin Trudeau kirjoitti Twitterissä .

Kanadan hallitus esitti vuonna 2008 virallisen anteeksipyynnön koulujen vuoksi. Samalla koulujen entisten oppilaiden kanssa sovittiin 1,9 miljardin Kanadan dollarin korvauspaketista.