Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Intiaan iski taas hirmumyrsky, tällä kertaa itärannikolle

Intiaa koettelee jo toinen hirmumyrsky reilun viikon sisään. Yaas-sykloni rantautui Intian itärannikolle varhain keskiviikkona, ja myrsky on viranomaisten mukaan surmannut jo neljä ihmistä Intiassa ja yhden naapurimaa Pakistanissa.

Länsi-Bengalin ja Odishan osavaltioissa yli 1,5 miljoonaa ihmistä on hakeutunut suojaan myrskyn tieltä.

Viikko sitten Tauktae-sykloni surmasi ainakin 155 ihmistä Intian länsirannikolla.

Itärannikolla koettiin keskiviikkoaamuna myrskyn saapuessa rankkasateita ja jopa yli 40 metriä sekunnissa puhaltavia myrskytuulia. Intian ilmatieteen laitos varoitti, että myrsky voi saada joillain alueilla aikaan rakennuksia korkeampia aaltoja. Myrsky on jo kaatanut puita ja katkonut sähkölinjoja.

Länsi-Bengalissa sijaitsee Intian suurimpiin kaupunkeihin kuuluva Kolkata, jonka kansainvälinen lentokenttä määrättiin suljettavaksi keskiviikon ajaksi. Myös Odishan pääkaupungin Bhubaneswarin lentokenttä suljettiin.

Kahdessa osavaltiossa on valmiudessa 4 800 pelastustyöntekijää.

Myrskyt osuvat keskelle korona-aaltoa

Intian itäpuolella sijaitsevalla Bengalinlahdella on syntynyt joitakin historian tuhoisimmista myrskyistä. Vuonna 1970 Bhola-sykloni surmasi puoli miljoonaa ihmistä silloisessa Itä-Pakistanissa (nykyinen Bangladesh) ja Intiassa. Vuonna 1999 Odishan osavaltiossa kuoli syklonin takia 10 000 ihmistä.

Monien tutkijoiden mukaan hirmumyrskyt ovat yleistymään päin Intian valtameren pohjoisosassa, koska ilmastonmuutos lämmittää merivettä.

Hirmumyrskyt osuvat huonoon aikaan siinäkin mielessä, että Intia kamppailee vakavan koronavirustilanteen kanssa. Maassa on kirjattu viime viikkoina maailman pahimmat päivittäiset tartunta- ja kuolinluvut, ja pelkästään viimeisten kuuden viikon aikana Intiassa on raportoitu yli 120 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Tartuntamäärät ovat olleet selvässä laskussa toukokuun alun huippulukemien jälkeen, mutta edelleen joka päivä kirjataan keskimäärin yli 200 000 tartuntaa ja noin 4 000 kuolemantapausta. Lukujen arvioidaan olevan selvästi alakanttiin rajallisen testaamisen takia.

Syklonin pelätään heikentävän tilannetta, kun ihmiset joutuvat myrskyalueilla ahtautumaan tiiviisti väestönsuojiin.