Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Suomi puhutteli Valko-Venäjän suurlähettilästä ja vaati oppositioaktivistin vapautusta

Ulkoministeriön mukaan Suomi on vaatinut toimittaja ja oppositioaktivisti Raman Pratasevitshin ja tämän naisystävän Sofija Sapegan vapauttamista. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Sanna Raita-aho / STT

Suomi on kutsunut tänään Valko-Venäjän Suomen-suurlähettilään Aleksei Samosuevin keskusteluihin eli puhutellut häntä. Asiasta kertoo Suomen ulkoministeriö Twitterissä . Samosuevin tapasi valtiosihteeri Matti Anttonen.

Ulkoministeriön mukaan Suomi vaati toimittaja ja oppositioaktivisti Raman Pratasevitshin ja tämän naisystävän Sofija Sapegan vapauttamista. Lisäksi Suomi tuomitsi vahvasti sen, että oppositioaktivistia kuljettanut Ryanairin lento pakotettiin laskeutumaan Minskiin sunnuntaina.

Suomen valtionjohto on jo aiemmin tuominnut Valko-Venäjän toimet ja vaatinut Valko-Venäjän viranomaisilta täyttä selvitystä ja perusteellista kansainvälistä tutkintaa välittömästi vakavasta ilmailuvälikohtauksesta.

Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina Kreikasta Liettuaan matkalla olleen koneen laskeutumaan Minskiin. Oppositioaktivisti Pratasevitsh ja tämän naisystävä Sapega otettiin samassa yhteydessä kiinni.

EU:lta luvassa uusia pakotteita

Maanantai-iltana EU-maiden johtajat tuomitsivat yhdessä Valko-Venäjän toimet sekä vaativat Pratasevitshin ja Sapegan vapauttamista.

Lisäksi jäsenmaiden johtajat sopivat muun muassa, että EU asettaa uusia pakotteita Valko-Venäjälle ja kieltää valkovenäläisiä lentoyhtiöitä käyttämästä EU:n ilmatilaa ja laskeutumasta EU-kentille.

Johtajat kehottivat myös EU-maissa toimivia lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka