Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-valiokunnan mietintö tartuntatautilain muutoksista valmistui – vaatimus kahden metrin turvavälistä poistumassa kokoontumisista ulkotiloissa

Hallituksen esitys sai sosiaali- ja terveysvaliokunnalta tukea sille, että jatkossa kahden metrin turvavälejä ei edellytettäisi ulkotiloissa järjestettävissä kokoontumisissa. Ihmisten oleskelu pitäisi kuitenkin edelleen järjestää väljästi ja niin, että lähikontaktit voidaan välttää.

Yksi hallituksen perustelu turvavälimuutokselle on se, että erilaisissa ulkotiloissa oleskelulle halutaan yhtenäisemmät säännöt. Tällä hetkellä esimerkiksi ravintoloiden terasseilla kahden metrin turvaväliä ei vaadita, mutta vaikkapa monissa ulkotapahtumissa järjestäjän pitää toistaiseksi turvavälit toteuttaa. Ulkotiloissa koronaviruksen tarttuminen on paljon epätodennäköisempää kuin sisätiloissa.

Tällä hetkellä kunnat ja aluehallintovirastot ovat voineet määrätä vaatimuksen kahden metrin turvaväleistä yli 50 hengen ulkokokoontumisiin pahimmilla epidemia-alueilla.

Valiokunta kuitenkin ehdottaa esityksen vastaisesti, että sisätiloissa lähikontaktin määritelmästä poistetaan kasvokkaisuus, koska sen tulkitseminen on vaikeaa. Sisätiloissa lähikontaktiksi laskettaisiin edelleen yli vartin mittainen oleskelu alle kahden metrin päässä muista ihmisistä tai fyysinen kosketus. Tämänkin rajoituksen kunnat ja aluehallintovirastot voivat määrätä, jos epidemiatilanne on paha.

Valiokunta myös huomauttaa, että vastaavaa turvavälivaatimusta ei ole esimerkiksi ravintoloiden ja liikennevälineiden sisällä. Siksi hallituksen pitää valiokunnan mukaan arvioida, voidaanko kahden metrin vaatimusta keventää esimerkiksi istuinpaikkojen sijoittamisella, riittävällä ilmanvaihdolla, kasvosuojaimilla tai muilla hygieniatoimilla.

Hallituksen tarkasteltava rajoituksia

Lisäksi hallituksen esityksessä halutaan jatkaa koronaviruspandemian hillitsemistä varten säädettyjen tartuntatautilain pykälien voimassaoloaikaa joulukuun loppuun saakka, minkä valiokunta myös mietinnössään hyväksyi. Valiokunnan perussuomalaiset kuitenkin katsovat vastalauseessaan, että puoli vuotta on liian pitkä voimassaoloaika varmuuden vuoksi voimassapidettäväksi. Heidän mielestään syyskuun loppu olisi sopivampi aikaraja.

Valiokunta kritisoi hallitusta siitä, että säännöksiä on "annettu epidemian jatkuessa pirstaleisesti eri hallituksen esityksillä", ja haluaa kiinnittää hallituksen vakavaa huomiota siihen, että rajoituksista on tullut epäyhtenäisiä.

– Erityisesti kulttuuri- ja tapahtuma-alaan sekä urheilutilaisuuksiin on hyvin pitkäkestoisesti kohdistunut merkittävästi tiukempia rajoituksia kuin ravitsemistoimintaan ja liikennepalveluihin.

Samoin tartuntatautilain väliaikaiset koronamuutokset eivät valiokunnan mielestä ole johdonmukaisia suhteessa lain muihin pykäliin. Valiokunta kaipaakin hallitukselta toimia asian suhteen lausumassaan.

– Eduskunta edellyttää, että hallitus tarkastelee eri aloihin kohdistuvien erilaisten rajoitusten epidemiologista oikeasuhtaisuutta, tasapuolisuutta ja välttämättömyyttä sekä tekee tarvittavat toimet rajoitusten vinoumien korjaamiseksi, mietinnön lausumassa sanotaan.