Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sateet tuovat helpotusta koivuallergikoille – asiantuntijan mukaan ilman kuivuessa pölytys alkaa yleensä uudestaan hyvin nopeasti

Sateet tuovat allergikoille hetkellistä helpotusta poikkeuksellisen kovan koivun kukinnan keväänä. Turun yliopiston dosentin Annika Saarton mukaan koivun kukinta on tänä vuonna runsasta keskimääräiseen kukintaan verrattuna.

Reipas sade puhdistaa ilmaa siitepölystä, ja toisaalta koivun norkot eivät vapauta siitepölyä, kun ilmankosteus on tarpeeksi suuri.

– Kun ilma taas kuivuu, niin pölytys alkaa kuitenkin taas hyvin nopeasti, sanoo Saarto.

Jos kukinnan huippu on jo ohitettu, voi pitempi sadejakso päättää pölytyksen kokonaan. Tavallisesti sade kuitenkin vain siirtää pölytyksen ajankohtaa.

– Siitepölyn määrä on määräytynyt jo aikaisemmin ja säät vaikuttavat lähinnä siihen, millaisella ajanjaksolla siitepöly vapautuu ilmaan, sanoo Saarto.

Myös hyvin paikalliset olosuhteet vaikuttavat pölytykseen. Vaikka Etelä-Suomessa koivun kukinta on jo melkein lopussa, niin varjoisalla paikalla kukinta voi vielä jatkua.

Tällä hetkellä koivun kukinta heikkenee maan etelä- ja keskiosissa, mutta jatkuu voimakkaana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, kertoo Turun yliopiston tuottama siitepölyennuste.

Etelä-Lapissa koivun kukinta on huipussaan. Kukinta-alueen pohjoisraja kulkee Keski-Lapissa.

Paikallinen kukinta on vain yksi tekijä, joka vaikuttaa ilman siitepölypitoisuuteen. Siitepöly voi kulkeutua tuulen mukana.

Saarton mukaan viime päivinä Etelä-Lapista on kulkeutunut siitepölyä etelän suuntaan tuulten mukana. Siitepölymäärät nousivat myös alueilla, joilla kukinnan huippu on jo saavutettu.

Viikonloppuna ja ensi viikolla kukinta voimakasta Etelä-Lapissa ja Kainuussa

Viikonloppuna ja ensi viikon alussa koivun siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan maan eteläosissa kohtalaisista runsaisiin. Maan keskiosissa määrät ovat enimmäkseen runsaita.

Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Etelä-Lapissa määrät vaihtelevat runsaista erittäin runsaisiin. Keski-Lappiin ennustetaan pääosin kohtalaisia ja runsaita siitepölypitoisuuksia.

Lepän kukinta lähestyy loppuaan Pohjois-Lapissa. Tällä hetkellä lepän siitepölymäärät Pohjois-Lapissa ovat lähellä nollatasoa, mutta voivat paikoitellen nousta vähäisiksi. Viikonlopulta alkaen lepän siitepölymäärien odotetaan jäävän lähelle nollatasoa.

Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat vielä erittäin vähäisiä maan eteläosissa, mutta kukkivien kasvustojen läheisyydessä pitoisuudet voivat nousta korkeammiksi. Heinien siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan erittäin vähäisistä vähäisiin maan eteläosissa viikonloppuna ja alkavalla viikolla.

Siitepölyn määrä vaihtelee vuosittain

Koivulla kukinnan runsaus vaihtelee vuosittain Saarton mukaan paljonkin. Viime vuonna kukinta oli heikkoa keskiarvoon verrattuna ja tänä vuonna se on taas runsasta.

Koivu muodostaa seuraavan kevään norkot eli norkkoaiheet jo edellisellä kasvukaudella. Heikon kukintavuoden jälkeen saattaa usein seurata voimakas kukinta. Kun koivulla on vain vähän siemeniä kypsyteltävänä, sillä jää voimavaroja seuraavan vuoden norkkojen kehittämiseen.

Lisäksi alkukesän sääolosuhteet vaikuttavat norkkojen kehitykseen. Saarton mukaan Suomessa on tyypillistä, että vahvaa vuotta seuraa heikko, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana tämä kaava on vähän murtunut.

Heinien kukinta on vahvasti riippuvaista sääolosuhteista, joten tässä vaiheessa kukinnan voimakkuutta ei vielä pysty ennustamaan.