Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjoisen ilmasto lämpenee selvästi nopeammin, vahvistaa tutkimus

Arktisen alueen ilmasto on lämmennyt viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana kolme kertaa nopeammin kuin muualla maapallolla keskimäärin, vahvistaa tuore tutkimus. Sen mukaan keskilämpötila nousi pohjoisessa 3,1 celsiusastetta vuosien 1971 ja 2019 välillä. Muualla keskimääräinen lämpeneminen oli samaan aikaan yhden asteen luokkaa.

Tutkijoiden mukaan lämpeneminen kiihtyi selvästi vuonna 2004 syistä, joita ei täysin tunneta. Sen jälkeen lämpeneminen on ollut vajaan kolmanneksen nopeampaa kuin aiempina vuosikymmeninä.

Arctic Monitoring and Assessment Programme -ohjelman selvityksen mukaan Pohjoinen jäämeri saattaa tätä menoa sulaa kesäisin kokonaan jäättömäksi jo ennen vuotta 2050. Sula meri kerää ja varastoi tehokkaammin lämpöä ja pahentaa tilannetta siten entisestään.

Aiempaa leudommat talvet ovat jo tähän mennessä vaikeuttaneet muun muassa pohjoisen alueen alkuperäiskansojen elämää ja perinteisten elinkeinojen harjoittamista.

Vuosisadan loppuun mennessä lämpeneminen voi tutkijoiden ennusteiden mukaan saavuttaa jopa 10 celsiusasteen tason, ellei kasvihuonekaasujen päästöjä saada vähennettyä.