Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Myönteinen kehitys pysähtyi vapun jälkeisellä viikolla" – Uusia koronatapauksia raportoitu 259, kevään perhejuhlista on tulossa erillinen ohjeistus

Koronavirusepidemian myönteinen kehitys pysähtyi vapun jälkeisellä viikolla, ja tapausmäärien lasku on tasaantunut viimeisen neljän viikon aikana, tiedotti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) torstaiaamuna. Sen mukaan tehokkaita ja kattavia rajoituskeinoja tulee jatkaa, jotta yhteiskunnan avautumiselle kesän aikana voidaan luoda paremmat edellytykset.

THL:n johtaja Mika Salminen kertoi tiedotustilaisuudessa, että Suomessa raportoidaan tänään 259 uutta koronatartuntaa.

– Niin sanottua Intian virusmuunnosta on havaittu Suomessa toistakymmentä tällä hetkellä. Tarkka luku on vielä auki, sillä analyysit ovat kesken, Salminen totesi.

Vaikka virusmuunnokset tarttuvat herkemmin kuin alkuperäinen virusmuoto, Salmisen mukaan virusmuunnoksistakin lähteneet tartuntaketjut saadaan kuriin tarkalla seurannalla.

Kevään perhejuhlien, kuten esimerkiksi tulevien valmistujaisten ja ylioppilasjuhlien järjestämisestä on tulossa erillinen ohje opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja sosiaali- ja terveysministeriöltä. Salminen kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa yleisohjeena on hyvä ottaa oman alueen tilanne juhlien järjestämisessä ja pohtia sitä, minkälaisella joukolla juhlia järjestää. Salminen esimerkiksi kehottaa miettimään, josko juhlat voisi järjestää niin, että jaksotetaan vieraiden tuloa, ettei paikalla olisi koko ajan suuri joukko. Hän totesi, että ihmiset tietenkin harkitsevat tätä itse, mutta varotoimia on syytä pohtia erityisesti niillä alueilla, joissa tilanne on pahin.

Koko maassa 70 vuotta täyttäneistä jo 90 prosenttia on saanut yhden rokoteannoksen, ja kaikista yli 16-vuotiaista 46 prosenttia. Kaikkien halukkaiden 16 vuotta täyttäneiden arvioidaan saavan ensimmäisen rokoteannoksensa heinäkuun loppuun mennessä.

Covid-19-potilaiden aiheuttama sairaalahoidon kuormitus oli Suomessa suurimmillaan maaliskuun lopulla ennen pääsiäistä. Huhtikuun aikana erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon potilasmäärät pienenivät, mutta ovat viime viikkoon verrattuna jälleen nousseet.

– Viime päivinä on nähty sekä perusterveydenhoidossa että erikoissairaanhoidossa merkittävää nousua koronaviruksesta johtuvan sairaalahoidon tarpeessa, sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa osa noususta selittyy kirjauskäytäntöjen muutoksilla, mutta tällä hetkellä lukuja nostavat myös useat laitosepidemiat. Voipio-Pulkin mukaan tämä on asia, johon nyt tulisi kiinnittää erityisesti huomiota. Tällaisia tapauksia on ollut esimerkiksi Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä, joissa myös ilmaantuvuusluvut ovat olleet jyrkässä nousussa.

Eilen keskiviikkona tehohoidossa oli kaikkiaan 26 potilasta, perusterveydenhuollon osastoilla 40 potilasta ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla 82 koronapotilasta. Yhteensä sairaalahoidossa oli 148 potilasta koronavirusinfektion vuoksi. Tautiin liittyviä kuolemantapauksia oli keskiviikkoon mennessä raportoitu yhteensä 929.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät tänään torstaina 20.5. klo 10–10.45 tilannekatsauksen, jossa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti sekä rokotustilannetta.

Tilannekatsauksessa ovat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja johtaja Mika Salminen THL:stä.

Voit seurata suoraa lähetystä tiedotustilaisuudesta tästä jutusta.