Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Intian virusmuunnoksen aiheuttamat koronatartunnat ovat tuplaantuneet Britanniassa, Yhdysvallat höllentää maskilinjausta entisestään

Britanniassa on raportoitu Intian virusmuunnoksen aiheuttamien koronatartuntojen määrän nousseen rajusti. Viime viikolla tapauksia raportoitiin 520, kun tällä viikolla niitä on ollut yli 1 300.

Terveysviranomaisten mukaan virusmuunnos alkaa levitä yhä nopeammin Luoteis-Englannissa ja vähemmässä määrin Lontoossa.

Maan hallitus kertoo silti jatkavansa koronarajoitusten purkamista suunnitellusti. Viranomaisten mukaan epidemiaa estetään nyt nopeutetuilla rokotuksilla, laajoilla testauksilla ja mahdollisesti alueellisilla rajoituksilla. Huhtikuussa Britannia alkoi vaatia Intiasta saapuvia matkustajia kahden viikon hotellikaranteeniin maahan saapuessa.

Britannia on avannut talouttaan jälleen vähitellen kuukausien koronarajoitusten ja joukkorokotusten jälkeen, kun tartuntaluvut ovat jatkaneet laskuaan.

Maanantaina pubien ja ravintoloiden on tarkoitus avata entisestään niin, että kuuden hengen tai kahden kotitalouden seurueet voivat istua saman pöydän ääressä. Viimeisen kuukauden ajan ravintolamyyntiä ja tarjoilua on saanut tehdä ainoastaan ulkona. Myös museot, hotellit ja urheilustadionit saavat avata ovensa.

Yhdysvallat höllentää maskilinjausta entisestään

Yhdysvalloissa koronarokotuksen saaneiden ei tarvitse enää käyttää kasvomaskia edes sisätiloissa, maan tautikeskus CDC linjasi torstaina paikallista aikaa.

CDC:n mukaan vaaditut rokoteannokset saaneet voivat nyt osallistua kaikkiin tilaisuuksiin sisä- ja ulkotiloissa ilman maskia ja turvavälejä.

– Jokainen täysin rokotettu voi nyt osallistua sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvaan toimintaan, pieniin tai suuriin tapahtumiin, ilman maskin käyttämistä tai turvavälejä. Jos on täysin rokotettu, voi alkaa tehdä asioita, joiden tekemisen lopetti pandemian takia, CDC:n johtaja Rochelle Walensky sanoi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi, että kyseessä on merkittävä voitto taistelussa koronavirusta vastaan.

– Minusta se on hieno virstanpylväs, upea päivä, Biden sanoi.

Maskeja voidaan silti vaatia julkisissa kulkuvälineissä ja lentokoneissa matkustaessa.

Huhtikuun lopussa täysin rokotetut saivat jo luvan kulkea ulkona valtaosan ajasta maskitta. Silloisissa ohjeissa kerrottiin, että sisätiloissa sekä muun muassa ulkona järjestettävissä urheilutapahtumissa maskia tuli edelleen käyttää rokotuksesta huolimatta.

Lähes 60 prosenttia Yhdysvaltain aikuisväestöstä on saanut vähintään yhden koronarokoteannoksen. Tartuntaluvut ovat myös laskeneet nopeasti.

Yhdysvalloissa on ollut maskilinjauksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi jo yli vuoden ajan.