Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoontumisrajoitusten lieventäminen alkoi – useilla alueilla koronarajoitukset kevenevät jo tällä viikolla

Aluehallintovirastot ovat alkaneet lieventää koronaepidemiaan liittyviä kokoontumisrajoituksia. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päätti eilen, että koronaepidemian torjunnassa luovutaan valtakunnallista toimenpidetasoista, koska valtakunnallinen epidemian hallitsemattoman kiihtymisen uhka on poistunut. Epidemiaa torjutaan jatkossa alueellisin päätöksin ja suosituksin.

Useilla alueilla rajoitusten purku alkaa jo tällä viikolla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt lieventää Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoitusta niin, että 12.–31. toukokuuta voi järjestää enintään 20 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on parantunut ja on nyt kiihtymisvaiheessa.

– Olemme huomioineet myös sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksen ja päätöksen epidemian torjunnan valtakunnallisista toimenpidetasoista luopumisesta, kertoo aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa.

Etelä-Suomen muiden alueiden eli Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kokoontumisrajoituksia tarkastellaan aluehallintoviraston mukaan lähipäivinä.

Lievennyksiä myös Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa

Varsinais-Suomi on edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa. Lounais-Suomen aluehallintovirasto kertoo päättäneensä, että suurin sallittu kokoontumisten osallistujamäärä sisätiloissa nousee Varsinais-Suomessa 10 henkeen. Määräys on voimassa 15.–31. toukokuuta.

Satakunnan kuntien alueella yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voidaan 12.–25. toukokuuta järjestää enintään 20 osallistujalle, kunhan mukana olijoiden on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Länsi- ja Sisä-Suomessa kokoontumisrajoitukset vaihtelevat

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kertoo jatkavansa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamista alueellaan toistaiseksi kesäkuun alkuun asti.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella sekä Punkalaitumen kunnassa osallistujamäärä rajoitetaan enintään 50 henkeen.

Keski-Suomen, Vaasan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä osallistujamäärä rajoitetaan niin ikään 50 henkeen, mutta näillä alueilla voidaan 13. toukokuuta alkaen järjestää myös yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sillä ehdolla, että osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Pirkanmaalla uimahallit voidaan avata eläkeläisille

Pirkanmaan koronatilanne on parantunut viime viikosta, mutta alue on edelleen kiihtymisvaiheessa. Pandemiaohjausryhmän linjauksen mukaan yksityisissä tilaisuuksissa voi olla tästä lähtien 50 henkeä kerrallaan turvallisuusohjeita noudattamalla, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotteessa.

Ohjausryhmän mukaan aikuisten ryhmien harrastustoiminta on mahdollista aloittaa ulkona korkeintaan 50 hengen ryhmissä. Ryhmäharrastustoimintaa sisätiloissa ei edelleenkään suositella. Uimahallit ja maauimala voidaan avata eläkkeellä oleville. Asiakasmäärää pitää rajata niin, että turvavälit säilyvät myös pesu- ja pukuhuonetiloissa.

Lasten ja nuorten liikuntaharrastuksissa voidaan aloittaa sarja- ja kilpailutoiminta ulkona. Sisätiloissa lapset ja nuoret voivat harrastaa korkeintaan 20 hengen ryhmissä, kunhan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön turvallisuusohjetta muilta osin noudatetaan.

Pääkaupunkiseudulla avataan palveluja ensi viikolla

Pääkaupunkiseudulla joitakin alueen palveluja voidaan epidemiatilanteen kehityksen vuoksi avata asteittain ja rajoitetusti ensi maanantaista alkaen. Asiasta linjasi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä.

Rajoitusten purkamisessa huomioidaan erityisesti lapset ja nuoret, kertoi Helsingin kaupunki tiedotteessa tiistaina.

Maanantaista lähtien lasten ja nuorten harrastuksiin liittyvä kilpailutoiminta ulkona on mahdollista rajoitetusti vuonna 2001 syntyneille ja tätä nuoremmille. Kisojen yleisöä koskevat aluehallintoviraston päätökset yleisötilaisuuksien osanottajamäärästä. Myös lasten ja nuorten päiväleirejä ja yöleiritoimintaa voidaan järjestää rajoitetusti.

Ulkona tapahtuvaa toimintaa avataan ennen sisätiloja, ja huomiota kiinnitetään toimintakyvyltään rajoittuneiden ja ikääntyneiden asemaan. Uimahalleja avataan vuonna 1955 syntyneille ja sitä vanhemmille 17. toukokuuta alkaen rajoitetusti. Myös aikuisten ulkoharrastustoimintaa voidaan jatkaa.

Kaupunkien hallinnoimilla alueilla edellytetään erillisten terveysturvallisuusohjeiden noudattamista ja järjestäjältä vaaditaan terveysturvallisuussuunnitelma. Koordinaatioryhmä suosittelee, että kaikki toimijat noudattavat samoja ohjeita.

Ylioppilasjuhlat yhdessä, mutta ilman yleisöä

Yksityistilaisuuksista koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että ne rajoitetaan toistaiseksi enintään kuuteen henkilöön. Aiempi suositus oli, ettei yksityistilaisuuksia järjestettäisi lainkaan.

Lukioiden ylioppilasjuhlat järjestetään abiturienteille lähitapahtumina, mutta juhliin ei oteta yleisöä, vaan ne striimataan seurattavaksi koteihin. Käytössä olevan tilan koko määrittelee juhlaan kerrallaan osallistuvien abiturienttien maksimimäärän. Kotona tai muissa yksityisissä tiloissa järjestettävät kevään ja kesän valmistujaisjuhlat on hyvä järjestää ensisijaisesti ulkona ja voimassa olevia yksityistilaisuuksien henkilömääräsuosituksia noudattaen, koordinaatioryhmä suosittaa.

Yleisötilaisuuksissa ja kokouksissa voi olla toistaiseksi enimmillään kuusi osallistujaa.

Koronakoordinaatioryhmän aiemmin linjaamat rajoitukset ja suositukset ovat pääosin edelleen voimassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Ryhmä jatkaa rajoitusten purkamista pääkaupunkiseudulla. Ensi viikolla se käsittelee kirjastojen ja museoiden tilannetta. Rajoituksia puretaan, jos epidemiatilanteen kehittyminen alueella jatkuu hyvänä.