Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Välikysymyksen tekijöiden mukaan hallituksen kyvyttömyys tehdä päätöksiä uhkaa hyvinvointivaltiota – "Tässä on valittu nyt velkaantumisen tie"

Hallituksen kyvyttömyys tehdä päätöksiä julkisen talouden vakauttamiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi uhkaa hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden rahoitusta, katsovat kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt. Puolueiden eduskuntaryhmät jättävät välikysymyksen, joka koskee hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa sekä puoliväliriihen tekemättömiä päätöksiä.

Oppositioryhmät arvioivat, että hallitus petti lupauksensa sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta, kun se lykkäsi vaikeita mutta välttämättömiä päätöksiä puoliväliriihessä.

Ryhmät peräänkuuluttavat menokehyksiin palaamista sekä uudistuksia, jotka tähtäävät työllisyysasteen nostamiseen ja velkaantumisen pysäyttämiseen. Keinoiksi tarjotaan muun muassa ansiosidonnaisen porrastamista, työperäistä maahanmuuttoa sekä työmarkkinoiden joustavuuden lisäämistä esimerkiksi paikallista sopimista laajentamalla.

Orpo pitää talouspolitiikan linjaa vastuuttomana

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi tiedotustilaisuudessa, että keskeisiä riihestä odotettuja asioita olivat menokehykseen palaaminen poikkeusajan jälkeen, vaikuttavien työllisyystoimien tekeminen ja selkeä suunnitelma hallitukselta siitä, miten Suomen velkaantuminen saadaan hallintaan.

– Mitään näistä kolmesta asiasta ei hallitus saanut päätettyä, Orpo painotti.

Orpon mielestä hallitus kokonaisuutena valitsi vastuuttoman talouspolitiikan linjan luopumalla kehysmenettelystä. Orpon mukaan hallitus ei myöskään kuunnellut neuvotteluissaan valtiovarainministeriön virkamiehiä ja asiantuntijoita.

– Tässä on valittu nyt velkaantumisen tie. Eletään riskillä siitä, mihin tämä tie johtaa. Kukaan ei tiedä. Uskotaan siihen, että velkaantumalla voidaan kaikki asiat ratkaista, ja jos se ei auta, niin sitten korotetaan veroja, Orpo kuvaili.

Myös kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Sari Tanus perustelee välikysymyksessä mukanaoloa sillä, että Suomi tarvitsee työllisyyttä parantavia, kansalaisten ostovoimaa lisääviä ja julkista taloutta vahvistavia toimia. Hänen mukaansa hallitus ei kyennyt tekemään näitä päätöksiä, vaan tarjoaa ainoastaan velkaantumisen kasvua, menojen lisäyksiä ja veronkiristyksiä.

– Valtiovarainministeriön ammattitaitoiset virkamiehet allekirjoittavat vain neljäsosan hallituksen työllisyysluvuista. Mitä tekee hallitus? Oikeustieteen ylioppilas, demarien varapuheenjohtaja (Matias) Mäkynen tulee julkisuuteen, arvostelee ja opettaa professoreita sekä virkamiehiä ja sanoo, että hallitus käyttää omia laskelmiaan, kuvailee puolestaan Liike Nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimo.

Perussuomalaisilta oma epäluottamusesitys

Perussuomalaiset ei ole mukana muun opposition välikysymyksessä, vaan puolue kertoo jättävänsä välikysymyskeskustelun yhteydessä oman epäluottamusesityksensä hallitukselle. Perussuomalaisten mukaan puolue yhtyy suurelta osin muun opposition kritiikkiin, mutta ei lähde välikysymykseen mukaan, koska kokoomus haluaa hallituksen tavoin "lisätä dramaattisesti halpatyövoiman maahantuontia".

– Halpatyövoima syrjäyttää suomalaisia työntekijöitä, polkee palkkoja, lisää väärinkäytöksiä ja harmaata taloutta sekä heikentää julkisen talouden tilaa ja pahentaa kestävyysvajetta, perussuomalaiset sanoo tiedotteessa.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Korjattu aiempaa uutista klo 14.35 : perussuomalaiset kertoo jättävänsä välikysymyskeskustelun yhteydessä oman epäluottamusesityksensä hallitukselle, ei omaa välikysymystä.