Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apollo-astronautti Michael Collins on kuollut

Yhdysvaltalainen Apollo-astronautti Michael Collins on kuollut.

Collins oli mukana vuonna 1969, kun Apollo 11 laskeutui kuuhun. Avaruusmatka oli ihmisen ensimmäinen kosketus kuunpintaan.

90-vuotias Collins kuoli syöpään, kertoo hänen perheensä. Perheen mukaan Collins suhtautui elämään ja sen tuomiin haasteisiin aina armolla ja nöyryydellä.

Perhe pyysi kirjoituksessaan ihmisiä muistelemaan heidän kanssaan ilolla Collinin terävää nokkeluutta ja viisasta näkökulmaa, jotka hän oli perheensä mukaan saanut katseltuaan maata avaruudesta käsin ja tyyntä vedenpintaa kalastusveneensä kannelta.

Avaruusmatka muutti elämän pysyvästi

Collins oli kuun kiertoradalla pysyneen komentomoduulin pilotti. Hänen kanssaan avaruuslennon miehistössä olleet Buzz Aldrin ja Neil Armstrong laskeutuivat kuun pinnalle.

Collinsin itsensä mukaan kuulento muutti hänen elämäänsä pysyvästi ja sai hänet ymmärtämään maapallon haurauden.

– Siellä se oli, pieni herneen kokoinen pallo, yhtä kaukana kuin peukalonkynsi käsivarren mitan päässä. Sininen, valkoinen, hyvin hohtava. Sininen meristä, valkoinen pilvistä, ruosteisia raitoja, joita kutsumme mantereiksi. Niin kaunis pieni juttu, lepäämässä muun universumin mustassa sametissa, sanoi Collins kuulennon 50-vuotisjuhlassa George Washingtonin yliopistossa vuonna 2019.

Ennen astronautiksi ryhtymistään Collins työskenteli Yhdysvaltain ilmavoimissa. Apollo 11 -lennon jälkeen Collins ei enää palannut avaruuteen. Myöhemmin hänestä tuli Washingtonissa sijaitsevan Yhdysvaltain kansallisen avaruusmuseon ensimmäinen johtaja.