Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Yön uutiskooste: Hallituksen odotetaan kertovan kehysneuvottelujen tilanteesta, kokoomuksen puoluevaltuustossa tyytymättömyyttä Orpoa kohtaan, Yhdysvallat höllentää maskilinjauksiaan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) poistumassa Säätytalolta hallituspuolueiden puheenjohtajien puoliväliriihen neuvottelujen päätyttyä Helsingissä tiistaina 27. huhtikuuta. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Mari Areva , Arttu Mäkelä, STT

Hallituksen odotetaan kertovan kehysneuvottelujen tilanteesta

Hallituksen odotetaan kertovan, millä tavalla jo viikon kestäneissä kehysneuvotteluissa nyt edetään.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti myöhään eilisiltana neuvottelujen päättymisestä, mutta ei valottanut niiden jatkoa.

Ainakin keskustan eduskuntaryhmä on koolla heti aamusta käsittelemässä tilannetta, ja myös muissa ryhmissä on varauduttu kokoontumisiin.

Neuvottelut ovat tähän asti edenneet erittäin vaikeasti, ja alun perin kaksipäiväiseksi tarkoitettu riihi jatkuu nyt kahdeksatta päivää.

Pääministeri kertoo tänään koronarajoitusten purkamisen suunnitelmasta eduskunnalle

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoittaa tänään iltapäivällä alkavassa eduskunnan täysistunnossa suunnitelmasta koronaviruspandemiaan liittyvien rajoitustoimien ja -suositusten hallituksi purkamiseksi.

Valtioneuvosto totesi tiistaina poikkeusolot päättyneeksi. Hallitus arvioi, ettei poikkeuksellisten toimivaltuuksien käyttämiselle ole enää edellytyksiä epidemian hallinnassa.

Hallitus arvioi, että koronavirusepidemia on hallittavissa viranomaisten tavallisin toimivaltuuksin.

Uutissuomalainen: Kokoomuksen puoluevaltuustossa tyytymättömyyttä Orpoa kohtaan

Kokoomuksen puoluevaltuustossa on selvää tyytymättömyyttä puolueen puheenjohtajaa Petteri Orpoa kohtaan, ilmenee Uutissuomalaisen kyselystä.

Lähes joka kolmas kyselyyn vastannut valtuutettu ei kannata Orpon jatkamista puheenjohtajana seuraavan puoluekokouksen jälkeen. Jatkoa kannattaa 43 prosenttia vastanneista. Joka neljäs ei ottanut asiaan kantaa.

Uutissuomalaisen kyselyyn vastasi kokoomuksen 61 puoluevaltuutetusta kuitenkin vain 33. Vastausprosentti on 54.

Kokoomuksen seuraava puoluekokous on määrä järjestää ensi vuoden kesäkuussa Kalajoella.

WHO: Intian tautitilannetta kurjistavaa koronavirusmuunnosta on havaittu ainakin 17 maassa

Intian katastrofaaliseen koronatilanteeseen mahdollisesti vaikuttanutta koronavirusmuunnosta on havaittu ainakin 17 maassa, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

YK:n alainen WHO kertoi, että valtaosa havainnoista oli peräisin Intiasta, Britanniasta, Yhdysvalloista ja Singaporesta.

Järjestö on tuoreeltaan listannut kyseisen virusmuunnoksen kiinnostuksen kohteeksi, muttei ole vielä määritellyt sitä huolta aiheuttavaksi. Jälkimmäinen kuvaus viittaisi siihen, että kyse on alkuperäistä virusmuotoa vaarallisemmasta muunnoksesta.

Koronalukemat ovat viime päivinä rikkoneet ennätyksiä Intiassa ja ylikuormittaneet sairaaloita. Maassa havaitun virusmuunnoksen on pelätty olevan osasyyllinen katastrofiin. (Lähde: AFP)

CNN: Asiantuntijat pelkäävät, että Intiassa on voinut olla yhteensä jopa yli puoli miljardia koronatartuntaa

Asiantuntijat pelkäävät, että katastrofaalisen koronatilanteen keskellä elävässä Intiassa on voinut olla yhteensä jopa yli puoli miljardia koronatartuntaa, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Intiassa on kirjattu yhteensä yli 17,6 miljoonaa tartuntaa, mutta asiantuntijat arvioivat todellisen lukeman olevan mahdollisesti jopa 30 kertaa korkeampi. Intian väkiluku on yli 1,3 miljardia.

Maan pääkaupungissa New Delhissä toimivan tautikeskuksen johtajan mukaan viime vuonna vain yhden kolmestakymmenestä tartunnasta arvioitiin tulleen havaituksi testeissä.

Intiassa terveydenhuoltohenkilöstö ja tutkijat ovat pitkään varoittaneet, että koronatartuntojen ja virukseen liittyvien kuolemien määriä on ilmoitettu alakanttiin.

Yhdysvallat höllentää maskilinjauksiaan - rokotetut voivat olla ulkona ilman maskia

Yhdysvalloissa koronarokotuksen saaneet eivät enää joudu käyttämään aina ulkona liikkuessaan kasvomaskia, maan tautikeskus CDC linjasi tiistaina paikallista aikaa.

CDC:n mukaan täysin rokotetut voivat kulkea jatkossa ulkona valtaosan ajasta maskitta. Sisätiloissa sekä muun muassa ulkona järjestettävissä paraateissa ja urheilutapahtumissa maskia tulee edelleen käyttää rokotuksesta huolimatta.

Presidentti Joe Biden puolestaan painotti televisioidussa puheessaan maan koronarokotusohjelman ripeää edistymistä, minkä vuoksi kasvomaskisuosituksia voidaan nyt höllätä. Hän painotti uuden maskilinjauksen olevan hyvä lisäsyy ottaa rokotus, jos sitä ei ole vielä ottanut. (Lähde: AFP)

EU:n odotetaan vihdoin hyväksyvän Britannian kauppasopimuksen

Euroopan unionin viranomaiset kertovat tänään, hyväksyikö parlamentti eilen äänestyksessä Britannian kanssa brexitin jälkeen solmitun kauppasopimuksen.

Sopimuksen odotetaan menevän selvästi läpi.

Sopimus syntyi pitkien ja vaikeiden neuvottelujen jälkeen viime jouluna, vain hieman ennen Britannian EU-eroa seuranneen siirtymäajan päättymistä. Kauppasopimus on ollut EU:n puolelta tähän saakka voimassa väliaikaisesti. (Lähde: AFP)

Googlen mainospiikki nosti emoyhtiö Alphabetin tulosta

Teknologiajätti Googlen emoyhtiö Alphabet ilmoitti yhtiön tuloksen yli kaksinkertaistuneen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Nousun taustalla ovat mainostuloissa ja pilvipalveluissa nähdyt piikit, jotka ovat seurausta internetin lisääntyneestä käytöstä koronapandemian aikana.

Alphabetin ensimmäisen neljänneksen liikevoitto oli 17,9 miljardia dollaria. Viime vuonna vastaavan ajanjakson tulos oli 6,8 miljardia dollaria. Liikevaihto puolestaan oli noussut viime vuodesta 34 prosentilla 55,3 miljardiin dollariin.

Alphabetin ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai sanoi monien kääntyneen Googlen hakukoneen ja verkkopalvelujen puoleen hakiessaan muun muassa tietoa ja viihdykettä. (Lähde: AFP)

Pikkuleijonille voitto Venäjästä MM-kisojen avausottelussa, Oliver Kapanen loukkaantui

Suomen alle 18-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue nousi voittolaukauskisassa 4–3-voittoon Venäjästä Yhdysvaltain MM-turnauksen avausottelussa.

B-lohkossa kohdanneista joukkueista Venäjä oli ennen kolmatta erää 3–1-johdossa, mutta Suomi nousi tasoihin erän lopulla.

Suomalaiset hakivat maaleja tosissaan, sillä Venäjän vahtia Sergei Ivanovia kohti lauottiin peräti 56 kertaa. Suomen maalilla Aku Koskenvuo torjui 25 laukausta 28:sta.

Hyökkääjä Oliver Kapanen loukkaantui kolmannen erän lopulla sen verran vakavan oloisesti, että hänet kannettiin pois kaukalosta paareilla.

Real Madrid ja Chelsea päätyivät Mestarien liigan välieräavauksessaan tasapeliin

Real Madrid ja Chelsea pelasivat myöhään tiistaina jalkapallon miesten Mestarien liigan ensimmäisessä välieräottelussa 1–1-tasapelin.

Maalit Madridissa pelatussa ottelussa tekivät Chelsean 14. minuutilla 1–0-johtoon laukonut Christian Pulisic ja 29. minuutilla Realille 1–1-tasoituksen viimeistellyt Karim Benzema.

Joukkueet kohtaavat finaalipaikan ratkaisevassa toisessa välieräpelissä ensi viikon keskiviikkona Lontoossa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka