Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britanniassa valmistaudutaan prinssi Philipin hautajaisiin – "Pistäkää minut vain Land Roverin takaosaan ja ajakaa Windsoriin"

Prinssi Philipin siunaustilaisuus lauantaina kokoaa yhteen Britannian kuninkaallisen perheen pitkän tauon jälkeen. Prinssi kuoli viime perjantaina 99-vuotiaana.

Hautajaiset järjestetään tiukkojen koronarajoitusten puitteissa Windsorissa lauantaina iltapäivällä paikallista aikaa.

Hovi on julkistanut 30 henkilön vieraslistan, joka koostuu pääasiassa lähisukulaisista. Niin ikään on kerrottu, miten saattoväki kulkee prinssin arkun perässä kohti kirkkoa.

Philipin arkun perässä astelee osa kuninkaallisen perheen jäsenistä prinssi Charlesin ja prinsessa Annen johdolla, joskin muun muassa kuningatar Elisabet siirtyy kirkkoon erikseen. Kaikki vieraat käyttävät maskeja ja pitäytyvät turvavälien päässä toisistaan koko tilaisuuden ajan.

Britanniassa on herättänyt huomiota kaksi asiaa: vieraat pukeutuvat siviiliasuihin, eivät univormuihin, ja prinssien William ja Harry välissä saattojoukossa kävelee heidän serkkunsa Peter Phillips. Harry ei ole nähnyt Britannian-perheenjäseniään yli vuoteen.

Buckinghamin palatsi ei aio kommentoida ratkaisua, jonka seurauksena serkku pitää veljekset erillään toisistaan. Prinssien välien uskotaan olevan tätä nykyä hyvin viileät Harryn Kaliforniaan muuton ja kuninkaallisista velvoitteista luopumisen myötä sekä juontajatähti Oprahille annetun televisiohaastattelun jälkeen.

Haastattelussa tuotiin esille muun muassa väitteitä perhe- tai perhettä lähellä olevan piirin rasistisista asenteista, mutta Harry ja hänen puolisonsa Meghan Markle eivät yksilöineet, ketä tai keitä he tarkoittivat. Prinssi William on sittemmin jyrkästi kiistänyt, että kuninkaallisessa perheessä olisi rasisteja.

Markle ei osallistu hautajaisiin. Pariskunta odottaa toista lastaan.

Land Rover kuljettaa

Hautajaiset käynnistyvät valtakunnallisella minuutin mittaisella hiljaisella hetkellä sen jälkeen, kun prinssin arkku on kuljetettu Windsorin linnan yksityisestä kappelista kirkon eteen.

Arkku sijoitetaan paljolti armeijan käyttämän maastonvihreän sävyiseen Land Rover Defender -autoon, joka kulkee linnan piha-alueen halki. Kuljetus vastaa prinssin omia toiveita, sillä hänen väitetään osana hautajaisvalmisteluita aikanaan tokaisseen: " Pistäkää minut vain Land Roverin takaosaan ja ajakaa Windsoriin."

Prinssi itse osallistui auton suunnitteluun, ja viimeiset modifikaatiot autoon tehtiin vuonna 2019. Prinssi itse ajoi Land Rovereita vuosikymmenet.

Philip oli toisen maailmansodan sotaveteraani, ja on arvioitu, että auton valinta liittyy paitsi prinssin haluun välttää turhaa prameilua ja "hössötystä" myös hänen armeijataustaansa. Prinssillä oli edessään lupaava upseerin ura merivoimissa ennen kuin hän luopui siitä vaimonsa kuningatarvelvoitteiden myötä.

Prinssi oli naimisissa kuningattaren kanssa yli 70 vuotta. Pariskunta avioitui sodasta toipuvassa Lontoossa marraskuussa 1947. Prinssi Philip syntyi Kreikassa vuonna 1921. Hän oli alkujaan Kreikan ja Tanskan prinssi vanhempiensa mukaan. Prinssi olisi täyttänyt 100 vuotta kahden kuukauden päästä.

Seremoniallinen näyttämö

Prinssille ei järjestetä valtiollisia hautajaisia, vaan niin kutsutut seremonialliset hautajaiset eräin sotilaallisin kunnianosoituksin samaan tapaan kuin vuonna 2002 kuolleelle kuningataräidille eli kuningatar Elisabetin äidille ja vuonna 1997 kuolleelle prinsessa Dianalle.

Pyhän Yrjön kappelissa on järjestetty lukuisa joukko kuninkaallisen suvun siunaustilaisuuksia, mukaan lukien kuningattaren vanhempien ja sisaren sekä prinssi Philipin äidin.

Kirkko on ollut myös monien kuninkaallisten häiden näyttämönä, kuten esimerkiksi syksyllä 2019 kuningattaren pojantyttären prinsessa Eugenien vihkiäisissä. Myös prinssi Harryn ja hänen puolisonsa häät järjestettiin samassa paikassa kolmisen vuotta sitten.

Pyhän Yrjön kappelin rakentaminen käynnistyi vuonna 1475 ja kesti vuoteen 1528 saakka. Windsorin linnan muurien sisäpuolella sijaitseva rakennus on isokokoinen kirkko, vaikka siitä käytetään nimitystä kappeli. Sinne mahtuu noin 800 ihmistä.

Windsorin pikkukaupunki sijaitsee noin 40 kilometriä Lontoosta länteen.