Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsi on valmis sovittamaan hävittäjäkalustonsa Suomen hankintavaatimuksiin – puolustusministeri Hultqvist STT:lle: Vahva osoitus Ruotsin valtion tuesta Gripen-tarjoukselle

Puolustusministeri Peter Hultqvistin mukaan Ruotsin valtio seisoo vahvasti Suomelle tehtävän lopullisen Gripen-hävittäjätarjouksen tukena. Hallitus esitti torstaina budjettiehdotuksen yhteydessä valtiopäiville, että Ruotsin tulisi sitoutua siihen, että sen omat Gripen-hävittäjät sovitetaan yhteen vaatimusten kanssa, joita Suomi on hankittaville koneille asettanut.

Näin siis sillä edellytyksellä, että Suomi päättäisi valita Saabin koneet Hornetien seuraajiksi. Sitoumusta kuitenkin haetaan vauhdittamaan myyntiponnistuksia jo ennen kuin Suomi tekee lopullisen valinnan tämän vuoden lopulla.

Hultqvist sanoo STT:lle valmiuden koneiden vaatimusten yhteensovittamiseen olevan vahvin mahdollinen tapa osoittaa, että Ruotsin hallitus ja valtiopäivät tukevat Suomelle tehtävää Gripen-tarjousta.

Puolustusministerin mukaan samanlaisesta hävittäjäkoneesta olisi suuria operatiivisia etuja molemmille maille ja se tarjoaisi mahdollisuuksia myös muun muassa yhteiselle koulutukselle ja huollolle.

– Me suhtaudumme tähän hyvin vakavasti, ja tämä on hyvin tärkeää meille, Hultqvist sanoo.

Erikseen kysyttäessä Hultqvist myös toistaa aiemman vakuutuksensa, jonka mukaan tiivis puolustusyhteistyö maiden välillä jatkuu riippumatta Suomen hävittäjävalinnasta. Päätyminen ruotsalaiskoneeseen kuitenkin antaisi mahdollisuuksia syventää yhteistyötä entisestään, hän lisää.

Hultqvistin mukaan Ruotsin omien Gripen E -koneiden suorituskyvyn kehittäminen jatkuisi, vaikka kauppa itänaapuriin menisi sivu suun. Suomen koneille asettamiin vaatimuksiin ollaan Ruotsissa joka tapauksessa matkalla, mutta ne saavutettaisiin kaupan toteutuessa jo aiemmin, Hultqvist antaa ymmärtää.

Lopulliset tarjoukset vappuun mennessä

Myös Dagens Nyheter -lehden mukaan naapurimaiden ilmavoimien kaluston kykyjen yhteensovittaminen merkitsisi sitä, että Ruotsissa jotkin myöhemmin edessä olleet hankinnat ja kuluerät aikaistuisivat. Tämä koskee myös Suomelle Gripeneiden yhteydessä tarjottua GlobalEye-valvontakonetta.

Ruotsi on ollut aikeissa hankkia vastaavia koneita vasta tämän vuosikymmenen jälkipuoliskolla, mutta aikaisempi yhteishankinta Suomen kanssa olisi edullinen myös Ruotsin kannalta, ruotsalaislehti kirjoittaa.

Ruotsalaismedioiden mukaan Gripen-järjestelmän kehittämisestä ja mahdollisesta yhteensovittamisesta suomalaiseen kalustoon koituu lisäkustannuksia, joita Hultqvist ei halunnut torstaina tarkentaa. Hultqvistin mukaan hallitus kuitenkin edellyttää, etteivät lisäkustannukset vaikuta jo aiemmin tehtyyn päätökseen Ruotsin kokonaispuolustuksen vahvistamisesta lähivuosina.

Ruotsin Gripen on yksi viidestä hävittäjästä, jotka ovat mukana Suomen hankinnassa. Sitovia vastauksia lopullisiin tarjouspyyntöihin odotetaan huhtikuun loppuun mennessä.

Gripenin lisäksi tarjolla ovat amerikkalaiset Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35, ranskalainen Dassault Rafale sekä yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.