Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan uusia koronavirustapauksia on todettu Suomessa selvästi vähemmän viimeisten parin viikon aikana edeltäviin kahteen viikkoon verrattuna. Tartuntoja ovat estäneet selvästi annetut suositukset ja rajoitukset sekä ravitsemisliikkeiden sulku.
– Kotimaisten uusien tartuntojen tartunnan lähteistä selviää tällä hetkellä liki kolme neljästä tapauksesta, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki tiedotustilaisuudessa.
Hänen mukaansa ulkomaisten tartuntojen osuus on kasvussa jo toista viikkoa ja on tällä hetkellä 4,5 prosentin luokkaa. Tartuntojen laskeva kokonaismäärä tosin nostaa tätä suhteellista osuutta.
THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan tänään torstaina tullaan raportoimaan 298 uutta koronatartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana on tilastoitu noin 1 600 tartuntaa vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.
Salmisen mukaan nimenomaan iltaelämän kontaktien väheneminen on ollut ratkaisevaa epidemian torjunnan kannalta. Hänen mukaansa muutos alaspäin tapahtui ravitsemisliikkeiden sulun yhteydessä.
– Epidemia on laskenut eniten Helsingin ja Uudenmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla. Lasku on ollut systemaattista jo viimeisen kuukauden ajan, Salminen arvioi.
Salminen kuitenkin muistutti, että vaikka tilanne näyttää tapausmäärien valossa tällä hetkellä hyvältä, vapun viettäminen normaaliin tapaan olisi valtava riski. Hänen mukaansa vappua tulee viettää samaan tapaan kuin edellisvuonna, sillä vapautunut vapunvietto voisi aiheuttaa valtavan piikin tartuntoihin.
Salminen totesi, että mallinnuksen ja kokemuksen perusteella on selvää, että jos ennen kesää on valtava ilmaantuvuus niin kesän kausivaihtelun vaikutus voi olla pieni. Se taas voisi tarkoittaa jopa sitä, että "epidemiasuossa" oltaisiin koko kesä.
Johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoi tiedotustilaisuudessa, että tiukimmista rajoituksista on syytä luopua vasta, kun valtakunnallinen leviämisvaiheen uhka poistuu. Hänen mukaansa seuraavan kahden kuukauden aikana tehtävä työ vaikuttaa kesän epidemiatilanteeseen ja tätä kautta myös rajoitusten purkuun.
Rajoituksien purulle saadaan Pohjolan mukaan apuja kausivaihtelusta ja rokotusten edistymisestä. Koronatilannetta tarkastellaan keväällä ja alkukesällä kahden viikon välein, ja rajoituksien purkamista harkitaan kulloisenkin epidemiatilanteen mukaan.
THL:n mukaan Suomessa on rokotettu yli 1,19 miljoonaa henkilöä yhdellä annoksella. Tämä on 25,4 prosenttia yli 16-vuotiaasta väestöstä.
– Nykyiset rokotteet näyttävät tehoavan hyvin vakavaan tautiin myös virusmuunnoksissa. On mahdollista, että rokotuksista tulee jokavuotinen ilmiö, Salminen totesi.
THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan koronarokotusten alkuperäinen tavoiteaikataulu todennäköisesti viivästyy. Tavoitteen mukaan valtaosa työikäisistä saisi ensimmäisen piikin kesäkuun loppuun mennessä.
Hallituksen pohdinnassa oleva rokotteiden väliaikainen alueellinen jakaminen pahimmille epidemia-alueille vaikuttaa haastavalta, Puumalainen antoi ymmärtää tiedotustilaisuudessa.
Häneltä kysyttiin, miten Astra Zenecan rokotteen käytön rajoittaminen yli 65-vuotiaille ja Johnson & Johnsonin rokotteen toimitusongelmat vaikuttavat näihin suunnitelmiin. Puumalaisen mukaan tilanne on vaikea, sillä yli 65-vuotiaitakin on rokottamatta vielä 200 000–300 000 ja ikääntyneistäkin löytyy vielä ihmisiä, jotka rokotteita tulevat ottamaan.
Alueellinen kohdentaminen voitaisiin aloittaa vasta, kun erityisryhmät on rokotettu ja sitä voitaisiin esityksen mukaan tehdä vain toukokuun loppuun asti.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät tänään torstaina kello 10 alkaen tilannekatsauksen, jossa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti sekä koronarokotustilannetta.
Tilannekatsauksessa ovat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja johtaja Pasi Pohjola STM:stä sekä johtaja Mika Salminen THL:stä.