Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat keskustelee Nato-liittolaistensa kanssa Afganistanista vetäytymisestä – suomalaissotilaat palaamassa kotiin todennäköisesti syksyyn mennessä

Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin mukaan on aika päättää Yhdysvaltojen pitkäaikaisin sota. Bidenin odotetaan kertovan tänään lisää yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytymisestä Afganistanista.

Uutistoimisto AFP:n alustavien tietojen mukaan Bidenin odotetaan sanovan, että Yhdysvallat jatkaa Afganistanin hallinnon tukemista Taleban-liikettä vastaan, mutta ei sotilaallisesti.

Bidenia lähellä olevat lähteet kertoivat eilen, että maa aikoo vetää kaikki joukkonsa Afganistanista syyskuun 11. päivään mennessä. Vetäytyminen viivästyy muutamalla kuukaudella aiemmin suunnitellusta, sillä Yhdysvallat oli kaavaillut vetäytymistä vappuun mennessä.

11. syyskuuta tulee kuluneeksi 20 vuotta Yhdysvaltoihin tehdyistä terrori-iskuista, joiden vuoksi Yhdysvallat alun perin lähti sotimaan Afganistaniin syksyllä 2001.

"Lähdemme yhdessä"

Yhdysvallat käy myös keskustelua vetäytymissuunnitelmasta liittolaistensa kanssa sotilasliitto Natossa, ja ulkoministeri Antony Blinken sekä puolustusministeri Lloyd Austin ovat parhaillaan vierailemassa Naton päämajassa Brysselissä.

Ulkoministeri Blinkenin mukaan Afganistan-operaatiossa on ollut alusta alkaen periaatteena, että liittolaiset tekevät päätökset yhdessä – niin operaation aloittamisesta, sen muuttamisesta kuin päättämisestä.

Blinkenin mukaan Yhdysvallat on liittolaistensa kanssa saavuttanut yhdessä asetetut tavoitteet.

– Työskentelemme yhdessä hyvin läheisesti tulevina viikkoina ja kuukausina joukkojemme turvallisen, tarkkaan harkitun ja koordinoidun vetämisen puolesta Afganistanista. Ja vaikka teemme niin, sitoumuksemme Afganistaniin ja sen tulevaisuuteen säilyy, Blinken sanoi lausunnossaan Naton päämajassa.

Saksan puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer arvioi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Nato-maat todennäköisesti liittyvät Yhdysvaltojen vetäytymiseen Afganistanista syyskuuhun mennessä.

– Olemme aina sanoneet: menemme sinne yhdessä, lähdemme yhdessä, Kramp-Karrenbauer sanoi ARD-kanavalle.

Presidentti Donald Trumpin kauden loppupuolella amerikkalaisjoukkojen määrä Afganistanissa vähennettiin 2 500 sotilaaseen, mikä on pienin määrä sitten vuoden 2001.

Muita kansainvälisiä joukkoja Afganistanissa oli maaliskuun lopussa noin 7 000.

Suomi vetäytyy muiden mukana

Nato-johtoisessa operaatiossa on mukana 20 suomalaista sotilasta. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) arvioi STT:lle, että koko kansainvälinen operaatio Afganistanissa on kaartumassa loppusuoralle ja suomalaiset palaavat kotiin todennäköisesti syksyyn mennessä.

Suomalaissotilaiden poistumisesta kertoi aiemmin Yle .

Kaikkonen korostaa, että Suomea koskevia päätöksiä ei ole vielä tehty ja lähiaikoina saataneen lisätietoa kansainvälisten joukkojen jatkoaskelista.

Afganistanissa olevat suomalaissotilaat toimivat osana Saksan johtamaa osastoa.

– Erityisen merkityksellistä on juuri missä tahdissa tämä Saksan johtama osasto kotiin palailee. Näihin asioihin saadaan lisätietoa ja tarkennusta lähiaikoina, Kaikkonen kommentoi STT:lle.

Taleban ei aio neuvotella ennen joukkojen vetäytymistä

Afganistanilainen ääriliike Taleban ei aio osallistua neuvotteluihin maan tulevaisuudesta, ennen kuin kaikki vieraiden valtioiden joukot on vedetty maasta, Talebanin Qatarin-toimistosta ilmoitettiin uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turkki oli aiemmin kertonut järjestävänsä Afganistanin tulevaisuuteen liittyvän kansainvälisen rauhankonferenssin huhti-toukokuun taitteessa. Taleban ei ilmoituksensa myötä ole osallistumassa tapaamiseen.