Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Prinssi Philipiä muistettiin 41 kunnialaukauksella eri puolilla Britanniaa

Britanniassa prinssi Philipiä on muistettu muun muassa kunnialaukauksilla ja hiljaisilla hetkillä urheilutapahtumissa eri puolilla maata. Kuningatar Elisabetin puoliso kuoli eilen 99 vuoden iässä.

Puolestapäivästä alkaen paikallista aikaa ammuttiin 41 kanuunanlaukausta minuutin välein muun muassa Lontoossa, Edinburghissa, Cardiffissa ja Belfastissa. Myös Gibraltarilla Iberian niemimaalla ja Britannian merellä olevilla sota-aluksilla noudatettiin samaa käytäntöä.

Vastaavat kunnialaukaukset ovat saaneet muistokseen aiemmin vain kuningatar Viktoria ja toisen maailmansodan aikainen pääministeri Winston Churchill.

Liput pysyvät puolitangossa kaikissa julkisissa rakennuksissa aina siihen saakka, kunnes Philip haudataan. Hovi ei ole vielä kertonut hautajaispäivää.

Hautajaisista tulee kuitenkin varsin pienimuotoiset, sillä Englannin koronarajoitusten vuoksi niihin saa osallistua enintään 30 ihmistä, jos osallistujat eivät asu samassa taloudessa, kertoo BBC . Vieraslistaa ei ole julkistettu, mutta hoviin pesäeroa tehneen ja Yhdysvaltoihin muuttaneen prinssi Harryn uskotaan osallistuvan seremoniaan.

Parlamentti koolle maanantaiksi

Viikonlopun jalkapallon Valioliigan otteluissa pelaajat käyttävät mustaa käsivarsinauhaa prinssin muistoksi. Tunnetussa Grand National -laukkakilpailussa pidetään tänään kahden minuutin hiljainen hetki prinssin muistoksi.

Britannian parlamentti on kutsuttu koolle maanantaiksi prinssin kuoleman vuoksi. Myös vaalikampanjat toukokuussa pidettäviä paikallisvaaleja varten on keskeytetty.

Britannian tv-kanavat laittoivat Philipin kuoleman vuoksi ohjelmakarttansa uusiksi ja lähettivät erikoisohjelmaa prinssistä. Yleisradio BBC tosin kertoi saaneensa myös valituksia päätöksestä.

Myös Pohjois-Irlannin unionistit peruivat tämänpäiväiset protestimarssinsa Belfastissa Philipin kuoleman vuoksi. Siitä huolimatta levottomuudet jatkuivat kaupungissa viime yönä.