Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Hallitus päätti neuvottelunsa exit-suunnitelmasta – luonnoksen käsittely jatkuu opposition kanssa huomenna

Pääministeri Sanna Marin kertoi, että hallitus haluaa kuulla yhteiskunnan eri toimijoiden näkemyksiä suunnitelmasta ja siksi aineisto avataan viikon pituiselle kommenttikierrokselle perjantaina. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Hallituksen koko keskiviikkoillan kestänyt neuvottelu koronarajoitusten purkamista hahmottelevasta exit-strategiasta on päättynyt. Suunnitelmaluonnoksen käsittely jatkuu Säätytalossa torstaina kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa kello 10.

– Haluamme myös kuulla yhteiskunnan eri toimijoiden näkemyksiä suunnitelmasta ja siksi avaamme perjantaina aineiston viikon mittaiselle kommenttikierrokselle, pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Twitterissä .

Työmarkkinajärjestöjen ja kuntatoimijoiden kanssa järjestetään Marinin mukaan erillinen keskustelu.

Marin ennakoi illan neuvottelun alkaessa, että kesästä on tulossa koronarajoitusten asteittaisen purkamisen myötä parempi kuin nykyinen tilanne. Marin sanoi hallituksen neuvotteluihin mennessään olevansa varovaisen optimistinen eikä pitänyt mahdottomana, että tulossa on jo melko normaali juhannus.

Marinin mukaan kenties jo kesäkuun puolella tai heinäkuun alussa voitaisiin puhua jopa tapahtumatoiminnan laajamittaisesta avaamisesta.

– Rokotekattavuus on tuolloin jo todennäköisesti iso. Toki tähänkin liittyy epävarmuutta, kuten olemme nähneet, kun rokotetoimituksissa on ollut haasteita.

Vielä ei kuitenkaan ole mahdollista antaa tarkkaa päivämäärää, milloin kaikki on normaalia, Marin sanoi. Jos rajoituksia aletaan purkaa liian hätäisesti, voi tautitilanne pahentua, hän varoitti.

Marinin mukaan rajoituksia on määrä lähteä purkamaan käänteisessä järjestyksessä siihen nähden, miten ne on asetettu. Ensimmäinen askel on poikkeusoloista ja valmiuslain käytöstä luopuminen. Sen rinnalla on valtakunnallisten ravintolarajoitusten päättyminen 18. huhtikuuta.

Esimerkiksi kouluja, harrastustoimintaa ja julkisia tiloja koskevat rajoitukset ovat pitkälti kuntien ja aluehallintoviranomaisten käsissä.

– Toivon mukaan toukokuussa näistä päästäisiin jo isolta osin eroon.

Kommentoi

Mainos: Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy

Uudeksi vuodeksi uuteen kotiin?

Palvelut

Ruokapaikka