Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Somalia-operaatiossa työskennellyt suomalainen siviilikriisinhallinnan asiantuntija sairastui koronaan ja kuoli Keniassa

Suomalainen siviilikriisihallinnan asiantuntija on kuollut operaatiossa toimiessaan, kertoo Kriisinhallintakeskus CMC Finland.

Mies kuoli 21. maaliskuuta Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Hänen ruumiinsa tuotiin Suomeen viime viikonloppuna saapuneella lennolla.

Asiantuntija työskenteli Kriisinhallintakeskuksen lähettämänä Somalian turvallisuuskehitystä tukevassa EU:n EUCAP Somalia -operaatiossa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen siviilikriisinhallinnan asiantuntija on kuollut operaatiossa toimiessaan.

Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henriksson kertoo STT:lle, että asiantuntija oli sairastunut koronavirukseen Somaliassa.

– Hänet evakuoitiin Somaliasta lähimpään länsimaiseen sairaalaan, ja se oli Nairobissa, Henriksson sanoo.

Miehen kuolinsyystä ei ole vielä saatu lääkärinlausuntoa, mutta Henrikssonin mukaan koronavirus oli miehen kuoleman taustalla.

– Hän kuoli covid-viruksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

Henrikssonin mukaan mies ei kuulunut koronaviruksen riskiryhmään.

Operaatiossa ollut kahdeksan asiantuntijaa Suomesta

EUCAP Somalia -operaatiossa työskentelee noin 110 kansainvälistä asiantuntijaa. Operaation tehtäviin kuuluu muun muassa meripoliisiyksiköiden tukeminen, tuki Somalian rannikkovartioston kehittämiselle sekä yleisen poliisitoiminnan kehittämiselle.

Suomi on osallistunut EUCAP Somalia -operaatioon kahdeksalla asiantuntijalla.

Kuollut suomalainen asiantuntija toimi Somalian kriisinhallintaoperaatiossa Garowen kenttätoimiston päällikkönä. Garowen kenttätoimistossa koulutetaan somalialaisia erityisesti merelliseen sisäiseen turvallisuuteen liittyvissä asioissa.

– Kriisinhallintakeskus ottaa syvästi osaa siviilikriisinhallintatehtävissä menehtyneen asiantuntijan omaisten suureen suruun. Tämä on äärimmäisen surullinen tapaus myös työyhteisömme ja Suomen siviilikriisinhallintaosallistumisenkin kannalta, Henriksson sanoi tiedotteessa.

Kriisinhallintakeskuksen mukaan koronatilanne on otettu kansainvälisessä siviilikriisinhallinnassa erittäin vakavasti.

Haavisto ja Ohisalo esittivät osanottonsa

– Otan syvästi osaa siviilikriisinhallintatehtävissä menehtyneen asiantuntijamme omaisten suruun. Kriisinhallintatehtävissä toimivat henkilöt tekevät merkittävää työtä rauhan, vakauden ja turvallisuuden puolesta vaikeissa olosuhteissa, sanoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ulkoministeriön Twitter-tilillä julkaistussa kommentissa.

Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) esitti Twitterissä osanottonsa.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun menetämme suomalaisen siviilikriisinhallinnassa. Kova isku meille kaikille. Asiantuntijamme työ rauhan ja turvallisuuden edistämiseksi on ollut erittäin tärkeää. Syvä osanottoni, Ohisalo kirjoitti.

Kriisinhallintakeskus on siviilikriisinhallinnan osaamiskeskus Suomessa. Se vastaa suomalaisten asiantuntijoiden koulutuksesta ja rekrytoinnista kansainvälisiin siviilikriisinhallintatehtäviin.

Vuosittain noin 120 suomalaista työskentelee Suomen lähettäminä siviilikriisinhallinta-asiantuntijoina EU:n, YK:n, Etyjin, Naton tai Euroopan neuvoston siviilikriisinhallintatehtävissä.