VNK:n arvio liikkumisrajoituksista: Eniten uusista liikkumisrajoituksista kärsisivät muun muassa vaatekaupat, urheilukaupat ja kampaamot – "monien palvelualojen toiminta käytännössä keskeytyisi"

Eniten uusista liikkumisrajoituksista kärsisivät erikoiskauppa ja palveluala, arvioi valtioneuvoston kanslia (VNK). Erikoiskaupalla tarkoitetaan esimerkiksi vaate- ja urheilukauppoja. Tänään julkaistu lakiluonnos liikkumisrajoituksista rajaisi sitä, mille asioille kotoaan saisi poistua, eivätkä erikoiskaupat tai esimerkiksi kampaamot kuulu niihin.

Tämänhetkisen koronatilanteen pohjalta rajoituksia kaavaillaan Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle, Kauniaisiin ja Turkuun. Tilanne voi muuttua epidemiatilanteen eläessä.

Esimerkiksi arviossa mainittujen Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla toimii yhteensä noin 3 200 erikoiskaupan alan yritystä ja ala työllistää yhteensä noin 13 900 työntekijää. Turun alueella erikoiskaupan alalla toimii noin 600 yritystä ja ala työllistää noin 1 700 työntekijää.

Luonnoksessa arvioidaan, että myös monien palvelualojen toiminta keskeytyisi käytännössä liikkumisrajoitusten vuoksi. Arvion mukaan asiakkaat kaikkoisivat ravintoloilta, hotelleilta ja esimerkiksi kampaamo- ja kauneudenhoitopalveluilta niillä alueilla, joissa rajoitukset olisivat voimassa.

Kampaamojen ja kauneudenhoitopalveluiden tapaisia henkilökohtaista palvelua tarjoavia yrityksiä on VNK:n mukaan Helsingin, Espoon, Vantaan ja Turun alueella yhteensä noin 4 750. Tyypillisesti pienet tai yksinyrittäjien firmat näillä aloilla työllistävät liki 4 000.

Vaikutuksia olisi myös liikenteeseen, joka on esimerkiksi hotellien ja ravintoloiden tapaan kärsinyt pandemian vaikutuksista muutoinkin.

– Vaikutukset kohdentunevat selkeimmin bussi-, juna-, vesi-, lento- ja taksiliikenteeseen, vaikka toimiala onkin jo kärsinyt pandemian vaikutuksista. Jo pelkästään taksiliikennealalla toimii Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla noin 1 900 yritystä ja ala työllistää noin 2 800 henkilöä. Turun alueella taksiliikennealalla toimii puolestaan noin 230 yritystä ja ala työllistää noin 320 henkilöä, arvio kuuluu.

Naiset, nuoret ja maahanmuuttajat kärsijöinä

Valtioneuvoston kanslia arvioi, että työllisyysvaikutukset osuisivat kotitalouksiin epätasaisesti.

– Laajamittaiset sulkutoimet vaikuttaisivat todennäköisesti voimakkaasti palvelualoihin, joilla työskentelee paljon maahanmuuttajia. Myös naisia ja nuoria työskentelee paljon palvelualoilla. Tällaisia toimialoja ovat esimerkiksi majoitus- ja ravitsemustoiminta sekä hallinto ja tukipalvelutoiminta.

Lisäksi kanslia arvioi, että lisääntynyt nuorten työttömyys saattaa liikkumisrajoitusten myötä entisestään pitkittyä.

Yrittäjät: Perusoikeuksia poljetaan huterin perustein

Suomen Yrittäjät kritisoi lakiluonnosta tuoreeltaan raskaasti. Etujärjestö piti sitä ylimitoitettuna ja sanoi sen uhkaavan kaataa yrityksiä.

– On kornia todeta, että yritystoiminnan pyörittäminen olisi mahdollista, kun se käytännössä tehdään liikkumisrajoituksilla liki mahdottomaksi. Asiakkaita ei rajoitusten vuoksi ole. Tästä kärsivät erityisesti pienet kivijalkakaupat ja palveluyritykset, järjestön työmarkkinajohtaja Janne Makkula lausui tiedotteessa.

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen puolestaan sanoi, että luonnoksen lukuisat poikkeukset tekisivät rajoituksen valvomisesta vaikeaa.

– Perusoikeuksia poljetaan huterin perustein. Tämä uhkaa kaikkien rajoitustoimien hyväksyttävyyttä, Pentikäinen sanoi tiedotteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka