Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Presidentti Joe Biden tuomitsi aasialais-amerikkalaisiin kohdistuneet väkivaltaisuudet ja kehotti toimimaan muukalaisvihaa vastaan

Presidentti Joe Biden saapui Georgian Atlantaan perjantaina. / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden tuomitsi perjantaina paikallista aikaa Georgian osavaltion pääkaupungissa Atlantassa pitämässään puheessa maan aasialais-amerikkalaisiin yhteisöihin kohdistuneen väkivallan.

Atlantan alueella tapahtui aiemmin tällä viikolla ampumisia hierontasalongeissa, joissa kuoli kahdeksan ihmistä. Heistä kuusi oli aasialaistaustaisia.

Ennen puhettaan Biden ja varapresidentti Kamala Harris tapasivat Georgian aasialais-amerikkalaisen yhteisön johtajia.

Biden piti puheensa Emory-yliopistolla, ja hän kehotti amerikkalaisia taistelemaan muukalaisvihan nousua vastaan. Hän sanoi kertoneensa yhteisöiden johtajille, että vihaa ja väkivaltaisuutta seuraa usein hiljaisuus Yhdysvalloissa.

– Tämän täytyy muuttua, koska hiljaisuus on osallisuutta emmekä voi olla osallisia, Biden sanoi.

– Meidän täytyy puhua ja meidän täytyy toimia, Biden lisäsi.

Bidenilta piikkejä Trumpin suuntaan

Biden arvosteli puheessaan myös edeltäjäänsä Donald Trumpia mainitsematta tätä nimeltä.

– Amerikkalaiset oppivat uudelleen, minkä olemme aina tienneet: Sanoilla on merkitystä. Se on koronavirus, piste, Biden painotti.

Trump käytti usein puheissaan viime vuonna koronaviruksesta termiä "Kiina-virus".

Biden huomautti, että väkivaltaisuudet aasialais-amerikkalaisia ja Tyynenmeren saarilta saapuneita kohtaan ovat kasvaneet merkittävästi. Saman asian on nostanut esiin myös kansalaisjärjestö Stop AAPI hate. Järjestö julkisti vain tunteja ennen Atlantan ampumisia raporttinsa aasialais-amerikkalaisiin kohdistuneista syrjintä- ja viharikosten kasvusta.

Bidenin vierailu Atlantaan oli alkujaan suunniteltu osaksi hänen kampanjaansa koronavirusta vastaan. Presidentti tutustui Atlantassa Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n pääkonttoriin. Hän muistutti CDC:ssä pitämässään puheessaan, että tiede on taas arvossaan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka