Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan lääkevirasto pitää edelleen Astra Zenecan koronarokotetta turvallisena ja tehokkaana

Euroopan lääkevirasto EMA totesi torstaina, että viime aikoina paljon huolta herättänyt Astra Zenecan koronarokote on turvallinen ja tehokas. EMA:n mukaan rokotteella ei ole yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun.

EMA:n selvityksen aikana tuli ilmi pieni määrä veritulppatapauksia, joiden yhteyttä Astra Zenecan rokotteeseen ei voi täysin sulkea pois. Raportoiduista tapauksista lähes kaikki olivat alle 55-vuotiailla naisilla.

– On kuitenkin ennenaikaista arvioida, liittyykö asia siihen, että näillä ryhmillä on suurempi riski vai siihen, keille rokotetta on määrällisesti eniten annettu, sanoi EMA:n riskinarviointikomitean (PRAC) puheenjohtaja Sabine Straus tiedotustilaisuudessa.

EMA aikoo tehdä lisätutkimuksia ymmärtääkseen paremmin harvinaisia sivuvaikutuksia. Virasto myös korosti, että rokotteen hyödyt ylittävät mahdolliset riskit.

– Jos asia olisi minusta itsestäni kiinni, ottaisin rokotteen heti huomenna, sanoi EMA:n pääjohtaja Emer Cooke.

Riskinarviointikomitea myös suositteli, että tieto mahdollisista riskeistä sisällytetään rokotteen tuoteselosteeseen, jotta mahdollisiin sivuvaikutuksiin voitaisiin varautua paremmin.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoi torstaina tiedotteessaan, että aivolaskimoiden tukoksia oli ilmoitettu tiistaihin mennessä 18:lla lähes 20 miljoonasta rokotetusta.

– Tämän lisäksi seitsemällä rokotetulla on ilmoitettu yleistynyt suonensisäinen hyytyminen. Haitat esiintyivät pääosin alle 55-vuotiailla naisilla ja ilmenivät ensimmäisen kahden viikon kuluessa rokotteen saamisen jälkeen, Fimea sanoi.

Fimean mukaan EMA jatkaa asian selvittämistä.

Suomessa Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä käy perjantaina läpi EMA:n selvityksen ja sanoo, miten Suomessa jatketaan, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Ylen A-studiossa torstaina.

Suomessa noin 140 000 ihmistä on tähän mennessä saanut Astra Zenecan rokotteen.

Monet maat päättäneet jatkaa Astra Zenecan käyttöä

Useat Euroopan maat keskeyttivät aiemmin Astra Zenecan koronarokotteen käytön sen epäiltyä veritulppariskiä koskeneen huolen vuoksi. Ainakin Ranska, Italia, Saksa, Espanja, Portugali, Hollanti, Latvia, Liettua, Slovenia ja Bulgaria ovat nyt jo ilmoittaneet jatkavansa kansalaistensa rokottamista Astra Zenecan koronarokotteella. Maat jatkavat rokotuksia joko heti huomenna tai lähiaikoina.

Suomi ei keskeyttänyt rokotuksia.

Rokotusten hyllytykset olivat ikäviä uutisia Euroopassa, jossa rokotetoimituksien takkuamiset ovat herättäneet muutenkin keskustelua.

Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän puheenjohtaja Ville Peltola arvioi STT:lle EMA:n linjauksen jälkeen, että keskeytykset voivat hieman viivästyttää rokotuksia.

– Kyllä tämä hieman viivästyttää rokotuksia niissä maissa, jossa rokote on ollut tauolla. Mutta hyvä, että asia on selvitetty nyt näin hyvin, eikä syytä olla käyttämättä rokotetta ole, hän sanoo.

Ei usko luottamuksen heikentyneen

Peltola ei myöskään usko, että veritulppiin liittyvä keskustelu on merkittävästi heikentänyt kansalaisten luottoa rokotuksiin.

– Uskon, että ihmiset ymmärtävät, että tällainen asia pitää selvittää perusteellisesti, mikä on nyt tehty. Minä ajattelisin, että tämä voi lisätä luottamusta, kun tilanne on perin juurin selvitetty eikä asiaa ole sivuutettu, Peltola sanoo.

EMA:n pääjohtaja Cooke ei halunnut ottaa kantaa yksittäisten maiden tekemiin päätöksiin Astra Zenecan rokotteen käytöstä. Hän korosti, että kukin maa tekee päätökset rokottamisesta oman harkintansa mukaan. EMA puolestaan arvioi rokotteiden turvallisuutta ja punnitsee, ylittävätkö hyödyt mahdolliset riskit.

Britannian terveysviranomainen kertoi aiemmin, ettei se ole löytänyt mitään suoraa yhteyttä Astra Zenecan rokotteen ja veritulppien välillä. Lääkkeiden ja terveystuotteiden sääntelyviraston MHRA:n mukaan veritulpat eivät ole sen yleisempiä rokotettujen kuin rokottamattomienkaan keskuudessa.

Britannian terveysviranomaisen mukaan myöskään Pfizerin rokote ei lisää veritulppien todennäköisyyttä.

- - - -

Lähteinä myös AFP, BNS ja TT.