Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yritykset pitävät hallituksen koronatoimia sekavina

Kauppakamarien jäsenyritysten mielestä hallituksen koronatoimet eivät ole olleet riittävän ennakoitavia ja selkeitä yrityksen liiketoiminnan näkökulmasta katsottuna.

Kyselyyn vastanneista noin 2 700 yrityksestä 67 prosenttia katsoi, että hallituksen toiminta koronan hoidossa on ollut melko tai erittäin sekavaa ja ennakoimatonta. Erittäin selkeänä ja ennakoitavana hallituksen toimintaa piti vain 2 prosenttia vastanneista yrityksistä.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen mukaan yritykset pystyvät sopeutumaan ikäviinkin asioihin, kunhan ne ovat tiedossa mahdollisimman ajoissa, eivät jätä tulkinnanvaraa ja niistä viestitään selkeästi.

Lähes kolmasosa yrityksistä uskoo liikevaihdon kasvavan loppuvuonna

Puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo, että niiden liikevaihto laski viime vuoden aikana. Yrityksistä 28 prosentin liikevaihto kasvoi ja viidenneksen pysyi ennallaan.

Lähes kolmasosa yrityksistä kuitenkin uskoo, että niiden liikevaihto kasvaa loppuvuoden aikana 1–50 prosenttia. Samaten kolmasosa arvelee liikevaihdon pysyvän ennallaan ja kolmasosa laskevan.

Lyhyen ajan näkymät ovat heikot

Yli 60 prosenttia vastanneista odottaa koronavirusepidemian vaikuttavan negatiivisesti yrityksen liikevaihtoon kahden kuukauden tarkasteluvälillä. 35 prosenttia vastanneista arvioi, että kahden kuukauden sisällä yrityksen henkilöstön määrä vähenee lomautusten tai irtisanomisten kautta.

Kyselyyn saatiin vastauksia kaikilta toimialoilta ympäri Suomen sekä kaiken kokoisista yrityksistä. 70 prosentissa kyselyyn vastanneista yrityksistä on 2–49 työntekijää.