Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ammattitautitapaukset vähenevät – mutta tilasto saattaa antaa liian valoisan kuvan

Kemikaaleille altistumisesta on tulossa yhä merkittävämpi syy työperäisille sairauksille. Samaan aikaan meluvammat ja asbestisairaudet vähenevät, selviää Työterveyslaitoksen ammattitautitilastoista.

Työikäisten naisten tautitapauksista noin joka neljäs todetaan alle 30-vuotiailla, kun miehillä vastaava luku on kahdeksan prosenttia.

– Naisten tautitapaukset kertovat enemmän suuntauksesta, mihin olemme menossa ammattitautien osalta, sanoo ylilääkäri Kirsi Koskela Työterveyslaitoksen tiedotteessa.

Tuoreimmat tiedot koskevat vuotta 2017. Vahvistettuja ammattitautitapauksia kirjattiin noin tuhat, mikä oli runsas neljännes vähemmän kuin edeltävänä vuonna.

– Tämä laskeva trendi voi antaa jopa virheellisen kuvan siitä, mikä tilanne työelämässä nyt on, Koskela huomauttaa.

Kokonaismäärän lasku selittyy pitkälti meluvammojen ja asbestisairauksien kaltaisten perinteisten ammattitautien vähenemisellä, ja näissä altistuminen on tapahtunut usein jo vuosikymmeniä aiemmin. Vähennys oli pienempi niissä sairauksissa, joissa altistus tapahtuu nyt. Vielä ei ole näyttöä siitä, että esimerkiksi hengitystieoireita ja ihotauteja aiheuttavien altisteiden käyttö työpaikoilla olisi vähenemässä.

Työikäisillä yleisin vahvistettu ammattitauti oli yhä meluvamma, joka on myös miesten yleisin ammattitauti. Naisilla kärjessä ovat ärsytyskosketusihottuma ja allerginen kosketusihottuma.

Kemialliset tekijät aiheuttivat jo 44 prosenttia työikäisten ammattitautitapauksista.

Ammattitaudit ovat erityisesti miesten riesa. Työikäisten vahvistetuista tapauksista kirjattiin miehille 70 prosenttia.

Kaikista ei tietoa

Koskela muistuttaa, että osa ammattitautitapauksista saattaa jäädä pimentoon. Ammattitauti voidaan todeta vain, jos työntekijä on vakuutettu.

– Esimerkiksi kaikilla kampaamo- ja kauneusalan yrittäjillä ei ole vakuutuksia. Lisäksi tutkimuksiin hakeutumisen kynnys voi olla korkea epätyypillisissä työsuhteissa, kuten kausitöissä ja vuokratyössä, eivätkä ulkomaalaiset työntekijät aina tunne järjestelmäämme.