Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelämantereesta lohkesi valtava jäävuori

Etelämantereesta on irronnut valtava, lähes 1 300 neliökilometrin kokoinen jäävuori. Asiasta kertoi Britannian Antarktiksen tutkimuslaitos . Lohkeamista osattiin odottaa, sillä railon kehittymistä on seurattu jo lähes vuosikymmenen ajan.

Lohkeama tapahtui lähellä brittiläistä Halleyn tutkimusasemaa, mutta siellä ei ollut tapahtumahetkellä ketään. Asema on äskettäin suljettu talven ajaksi. Halleyn asemaa siirrettiin lohkeamisriskin johdosta kauemmaksi jäätikön reunasta jo vuonna 2017, kertoo BBC .

Jäävuoren lohkeamiset ovat Etelämantereella tavallisia, mutta tällä kertaa kyseessä on poikkeuksellisen suuri jäävuori. Tapahtumalla ei tutkijoiden mukaan ole suoraa yhteyttä ilmastonmuutokseen, kertoo Deutsche Wellen haastattelema tutkimuslaitoksen johtaja, Jane Francis. Irronnut jäävuori oli osa Bruntin lauttajäätikköä, joka sijaitsee Etelämantereella Atlantin valtameren kohdalla.

Viime vuosien suurin jäävuoren lohkeaminen tapahtui kesällä 2017, kun jäätiköstä irtosi 5 800 neliökilometrin suuruinen jäävuori.