Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Åbo Akademin kysely: Hieman yli kolmannes suomalaisista siirtäisi kuntavaaleja – valtio-opin professorin mukaan koronavaalit voivat vaikuttaa tulokseen

Hieman yli kolmannes suomalaisista siirtäisi kuntavaaleja siihen asti, kunnes noin 70 prosenttia suomalaisista on rokotettu koronaviruksen varalta, käy ilmi Åbo Akademin mielipidekyselystä.

Yliopiston yhteiskuntatieteen tutkimuslaitoksella tehdyn kyselyn mukaan lähes kaksi kolmesta vastaajasta ei siirtäisi vaaleja myöhäisempään ajankohtaan.

Vaalien siirron suosio pandemian vuoksi kasvaa tasaisesti iän myötä siten, että yli 80-vuotiaiden keskuudessa yli puolet haluaisi siirtää vaalit ja 70–79-vuotiaistakin 40 prosenttia.

Eri puolueiden äänestäjistä siirtoa tukevat vähiten perussuomalaisten ja eniten RKP:n äänestäjät.

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund arvioi yliopiston tiedotteessa, että vaalien järjestämisellä aiotusti huhtikuussa voi olla vaikutusta vaalien tulokseen, jos koronaepidemia vaikuttaa äänestysintoon.

– Esimerkiksi SDP:n kannalta vaalien pito huhtikuussa voi nousta ongelmaksi, sillä puolueella on paljon iäkkäitä äänestäjiä Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa, joissa koronaepidemia on pahin, Grönlund sanoo tiedotteessa.

Hän kehottaa hallitusta harkitsemaan vakavasti vaalien lykkäämistä loppusyksyyn. Muutoin hänen mukaansa on mahdollista, että vaalit pitää siirtää vain muutama viikko ennen vaalipäivää.

Viime viikolla Helsingin Sanomien järjestämässä kuntavaalipaneelissa yksikään eduskuntapuolueiden johtajista ei kannattanut vaalien siirtoa.

Kysely kuntavaalien mahdollisesta siirtämisestä tehtiin ajalla 15.–22. helmikuuta, ja siihen vastasi hieman yli 3 000 ihmistä. Kyselyn virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.