Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lännen Median kysely: Puolet Ruotsin puolueista kannattaa Nato-jäsenyyttä, puolueilla kuitenkin vähemmistö valtiopäivillä

Neljä Ruotsin kahdeksasta valtiopäiväpuolueesta on maan Nato-jäsenyyden kannalla, kertoo Lännen Median tekemä kysely. Nato-jäsenyyttä kannattavilla puolueilla on kuitenkin valtiopäivillä vähemmistö.

Nato-jäsenyyttä 2020-luvulla kannattavat porvaripuolueet eli maltillinen kokoomus, keskusta, kristillisdemokraatit ja liberaalit, joilla on yhteensä 142 paikkaa 349 edustajan valtiopäivillä.

Nato-jäsenyyttä vastaan ovat pääministeripuolue sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue, ympäristöpuolue ja ruotsidemokraatit.

Lännen Media kysyi puolueilta myös, pitäisikö Ruotsin hakea Nato-jäsenyyttä, jos Suomi päättää tehdä niin. Pääsääntöisesti Suomen linja ei vaikuttanut puolueiden kantoihin, vain ruotsidemokraatit vaihtaisi Nato-kantaansa Suomen perässä.

Kysymys Ruotsin Nato-jäsenyydestä nousi keskusteluihin vuodenvaihteessa, kun valtiopäivät äänesti Nato-option viralliseen Ruotsin turvallisuuspolitiikan linjaan hallituksen vastustuksesta huolimatta. Ruotsidemokraatit kääntyi Nato-option kannalle, vaikka vastustaa Nato-jäsenyyttä. Puolueen puheenjohtajan Jimmie Åkessonin mukaan Suomen Nato-optio vaikutti päätökseen.

– Tuemme Nato-optiota, koska haluamme edistää Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä, Åkesson sanoi ja kertoi puolueen kannattavan puolustusliittoa Suomen kanssa.

Ruotsin Nato-kannalla on katsottu olevan suuri vaikutus myös Suomen halukkuuteen hakea Nato-jäsenyyttä.