Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Tutkijan mukaan Haavisto jopa ylitti odotukset Lavrov-tapaamisessa

Tutkija arvioi, että Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) piti johdonmukaisesti esillä EU:n näkökulmaa ja vastasi heti väitteisiin. AFP / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Jos oli ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tapaamiseen Sergei Lavrovin kanssa ladattu paljon odotuksia, Suomen ulkoministeri täytti ne täydellisesti, arvioi vanhempi tutkija Jussi Lassila.

– Ellei jopa ylittänyt niitä, Lassila Ulkopoliittisesta instituutista (Upi) lisää.

Pietarissa ei tullut ilmi sisällöllisesti juuri mitään uutta, mutta Lassilan mukaan Haavisto lähestyi kaikkia esiin nousseita kysymyksiä selkeästi EU-kulma edellä eikä mennyt mukaan Venäjän ulkoministerin "liturgiaan" hyvistä kahdenvälisistä suhteista tai siitä, että Venäjällä ei ole ongelmia yksittäisten EU-maiden vaan EU:n kanssa.

Pekka Haavisto piti EU:n lippua korkealla Pietarissa

– Haavisto otti kautta linjan kiinni kaikista Lavrovin jutuista, toi niihin EU-näkökulman ja nosti siten hienosti kissan pöydälle, Lassila arvioi.

Hänen mukaansa Haavisto pelasi venäläisten omaa peliä siinä, että kaikkiin vihjauksiin esimerkiksi taloussuhteiden tärkeydestä toiselle osapuolelle vastattiin heti samalla mitalla.

Muistutus Schengen-viisumeista

"Suorastaan nerokkaaksi" Lassila kehuu Haaviston vastausta, jossa tämä muistutti, että osapuolten suhteiden katketessa esimerkiksi Schengen-viisumikäytännön poistuminen olisi melkoinen askel taaksepäin.

– Tämä muistutti EU:n vapaasta liikkuvuudesta ja sen merkityksestä tavallisille venäläisille, että voi matkustaa yhdellä viisumilla monen valtion alueelle, Lassila sanoo.

Hänen mukaansa suomalaiset olivat kaiken kaikkiaan tehneet kotiläksynsä huolella ennen tapaamista.

– Minulle jäi se vaikutelma, että venäläinen osapuoli oli tällä kertaa selittelevässä asemassa, Lassila sanoo.

Pienenä esimerkkinä hän mainitsee muun muassa sen, että Lavrov lipsautti laittomista mielenosoituksista puhuessaan sanan oppositio, jota ei Venäjän johdossa yleensä mainita tai sitten puhutaan "niin sanotusta oppositiosta".

– Oppositiohan on yleensä legitiimi poliittinen toimija. Tällä Lavrov tuli paljastaneeksi sen, että opposition toiminta Venäjällä on kiellettyä, Lassila sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka